Американският президент Джо Байдън се срещна с китайския лидер Си

...
Американският президент Джо Байдън се срещна с китайския лидер Си
Коментари Харесай

Си Цзинпин към Байдън: Тайван е най-опасният въпрос в американско-китайските отношения

Американският президент Джо Байдън се срещна с китайския водач Си Цзинпин за първи път от година за диалози, които може да понижат търканията сред двете свръхсили по въпроси като военните спорове, накротрафика и изкуствения разсъдък, съобщи Ройтерс.

Байдън посрещна китайския президент в имението " Филоли " - на 50-ина километра южно от Сан Франциско, където двамата участваха в среща на върха на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС).

Във встъпителното си слово Байдън съобщи, че Съединени американски щати и Китай би трябвало да подсигуряват, че конкуренцията сред тях " няма да прерасне в спор " и да ръководят връзките си отговорно.

Си, на собствен ред, сподели на Байдън, че доста неща са се случили от последната им среща преди една година на остров Бали.

" Светът излезе от пандемията от COVID-19, само че към момента търпи големите последствия от нея. Световната стопанска система се възвръща, само че с доста мудни темпове ", означи той.

Китайският президент дефинира връзките сред Пекин и Вашингтон като  " най-важните двустранни връзки в света " и съобщи, че той и Байдън " носят тежки отговорности за двата народа, за света и за историята ".

" За две огромни страни като Китай и Съединени американски щати да си извърнат тил една на друга не е вероятен избор " , сподели той и добави: " Нереалистично е едната страна да прекроява другата, а споровете и борбата имат непостижими последствия и за двете страни ".

Двамата водачи ще се опитат да облекчат търканията сред страните си, само че за забележителен прогрес при превъзмогването на грамадните разлики, които ги разделят, евентуално ще би трябвало да се изчака, отбелязва Ройтерс.

Китайският президент Си Цзинпин съобщи пред американския си сътрудник Джо Байдън по време на четиричасовата им среща, че Тайван е най-същественият и най-опасен въпрос в американско-китайските връзки , заяви пред кореспонденти почитан американски чиновник, представен от Ройтерс.

Според представителя Си е споделил, че Китай избира спокойно обединяване с остров Тайван , над който има искания, само че по-късно е заговорил за изискванията, при които може да се прибегне до използването на мощ.

Си се опитваше да даде да се разбере, че Китай не се готви за масирана инвазия в Тайван, само че това не трансформира метода на Съединени американски щати, сподели служителят.

" Президентът Си /.../ акцентира, че това е най-големият и евентуално рисков въпрос в американско-китайските връзки, ясно съобщи, че те избират спокойно обединяване, само че по-късно незабавно мина към изискванията, при които би могла да бъде употребена мощ ", съобщи пред кореспонденти високопоставеният американски чиновник.

В отговор Байдън е уверил Си, че Вашингтон е решен да поддържа мира в района.

" Президентът Байдън отговори напълно ясно, че дългогодишната позиция на Съединени американски щати е решимостта да поддържат мира и стабилността ", сподели американският върховен чиновник.

Президентът Си отговори: " Вижте, мирът е нещо доста хубаво, само че в избран миг би трябвало да подходим по-генерално към някакво решение " , добави той.

Президентът Байдън е приканил китайския си сътрудник да " почита изборния развой " в Тайван. " Призовахме китайците да зачитат изборния развой в Тайван ", сподели американският представител, представен от Франс прес.

Китайският президент Си Цзинпин прикани американския си сътрудник да " спре въоръжаването на Тайван ", като наред с това акцентира, че обединяването на Китай с острова е " неизбежно ", заяви през днешния ден Пекин.

Съединени американски щати би трябвало да престанат да въоръжават Тайван и да поддържат мирното обединяване на Китай. Обединението на Китай ще бъде осъществено, то е неизбежно ", е декларирал Си пред Байдън, съгласно известие на китайското външно министерство, представено от Агенция Франс Прес.

Китай и Съединени американски щати се договориха да възобновят връзката на високо ниво сред своите военни, в това число с работни срещи сред министерствата на защитата, оповестиха през днешния ден китайски държавни медии, цитирайки казаното от президента Си Цзинпин на срещата му с президента Джо Байдън по-рано.

Си Цзинпин сподели също, че двете страни са се споразумели за основаване на китайско-американска работна група за съдействие в битката с опиатите , заяви Китайската държавна телевизия, представена от Ройтерс.

" Китайският президент Си Цзинпин и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се договориха да възобновят военните връзки на високо ниво въз основа на тъждество и почитание ", съобщи организация Синхуа.

На срещата на върха в Калифорния двамата ръководители се договориха също да стартират общи държавни полемики за потреблението на изкуствения разсъдък и да основат работна група за съдействие в региона на битката с опиатите, показва китайската организация, представена от Франс прес.

Байдън и Си се споразумяха да си сътрудничат за прекъсване на производството и разпространяването на опиоида фентанил - водеща причина за смъртните случаи от свръхдоза в Съединени американски щати. Съгласно съглашението Китай ще преследва директно съответни химически компании, които създават прекурсори на фентанил, съобщи върховен американски чиновник пред кореспонденти.

Президентът Си сподели на Байдън, че Китай не се стреми да " надмине или измести Съединени американски щати " и акцентира, че " Съединени американски щати не би трябвало да се пробват да потискат и управляват Китай ".

" Китай няма да поеме по остарелия път на колонизацията и грабежа, нито пък по неприятния път на хегемонията, по който върви една набрала мощ страна ", съобщи Си.

Той предизвести също Вашингтон, че Пекин не е удовлетворен от глобите, както и от други ограничения, против китайски компании.

" Действията на Съединени американски щати против Китай във връзка с контрола върху износа и вложенията, както и едностранните наказания, нанасят тежка щета на законните ползи на Китай ", е декларирал Си съгласно Синхуа.

" Потискането на китайската просвета и технологии е еднакво на задържане на качественото развиване на Китай и отнемане на китайския народ от правото му на развиване ", добави той.

Висш американски представител сподели, че диалозите сред Байдън и Си са траяли повече от четири часа .

След срещата двамата президенти се разходиха в градината на имението, където се състояха диалозите. Байдън помаха на репортерите и направи знак с вдигнат нагоре палец с двете ръце, а запитан по какъв начин са протекли диалозите, отговори: " Добре ".

Си също помаха на репортерите, само че не сподели нищо.

На срещата с Байдън китайският началник е изразил вяра, че двете страни могат да бъдат сътрудници, да се почитат взаимно и да съжителстват в мир, оповестиха представени от Ройтерс китайски държавни медии.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР