Американският президент Джо Байдън каза, че принудителното отклоняване на пътнически

...
Американският президент Джо Байдън каза, че принудителното отклоняване на пътнически
Коментари Харесай

Байдън: Записът с пленения в Беларус журналист е направен по...

Американският президент Джо Байдън сподели, че насилственото отклонение на пътнически аероплан от беларуските управляващи за да бъде задържан опозиционен публицист е било " директно посягане върху интернационалните правила ".

Байдън дефинира случилото се като " възмутим случай " и се причисли към апелите за интернационално следствие, заяви Асошиейтед прес, представен от dnes.dir.bg.

Той също по този начин изрази отвращение по отношение на видеоизявлението на задържания публицист Роман Протасевич, излъчено по беларуската държавна телевизия нощес. В него той се призна за отговорен, че стои зад обществени безредици в страната.



" Този възмутим случай и видеоизявлението, което господин Протасевич, наподобява, е направил под насила, са срамни офанзиви както против политическото противоречие, по този начин и против свободата на медиите ", сподели Байдън.

" Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето, в това число със сърцето и с каквито и да е други органи. Отношението от страна на сътрудниците към мен е оптимално правилно и по закон. Сега не преставам да подпомагам на следствието и давам показания във връзка организацията на всеобщи вълнения в Минск ". Това съобщи журналистът в записа, откакто се появи информация, че е в болница със сърдечен проблем.

" Съединени американски щати се причисляват към апелите на страните по света за неговото освобождение, а също за освобождението на стотиците политически пандизчии, незаслужено арестувани от режима на (беларуския президент Александър) Лукашенко ", сподели той.

Белият дом съобщи, че съветникът по националната сигурност Джейк Съливан е разговарял с беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска и й е споделил, че Съединени американски щати " в съгласуваност с Европейския съюз и други съдружници и сътрудници ще търсят отговорност от режима на Лукашенко ".

26-годишният някогашен основен редактор на авторитетната беларуска опозиционна медия Нехта (Nexta) и приятелката му, рускинята София Сапега, на 23 години, бяха арестувани през вчерашния ден в Беларус, откакто управляващите принудиха принудително пътнически аероплан на ирландската самолетна компания Райънеър (Ryanair), изпълняващ полет от Атина за Вилнюс, да кацне в Минск. Живеещ в заточение в прилежаща Литва, Протасевич може да бъде наказан на до 15 години затвор по повдигнатите му обвинявания в " образуване на всеобщи вълнения ". Той също така е включен в листата на беларуските секрети служби на " хората, забъркани в терористични действия ", отбелязва Франс прес.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР