Американският писател Колсън Уайтхед се нареди сред малцината автори, спечелили

...
Американският писател Колсън Уайтхед се нареди сред малцината автори, спечелили
Коментари Харесай

Никелови момчета на Колсън Уайтхед спечели Пулицър за белетристика

Американският публицист Колсън Уайтхед се подреди измежду малцината създатели, спечелили премия " Пулицър " за белетристика с две поредни произведения , заяви Асошиейтед прес.

Неговият разказ " Никелови момчета " за бруталната учебна промяна в щата Флорида, бе почетен с премията три години откакто наградата бе присъден за книгата му " Подземна железница ".

Журито на влиятелната премия отличи " Никелови момчета " като " величествен роман за човешкото неизменност, достолепие и възмездие ". Афроамериканецът Уайтхед, който е на петдесет години, е прочут с пробния си метод към повествованието и проучването на американската история и фолклор.

Единствено Бут Таркингтън, Уилям Фокнър, Джон Ъпдайк до момента бяха печелили по две награди " Пулицър " за белетристика, само че не и за поредно издадени творби.
Няколко от творбите, отличени в категориите за изкуства, изследват расовите проблеми в американската просвета, в това число и спечелилият в категория музика - операта " Сентрал Парк 5 " на Антъни Дейвис. Тя разказва историята на неправилната присъда на петима младежи - афроамериканци и латиноамериканци, за нахлуване през 1989 година на бяла жена по време на джогинг в Сентрал парк.

Журито на премиите дефинира операта като " смела " творба, която " ловко трансформира един прочут образец на модерна неправда в нещо, което буди съпричастност и вяра ".

Мюзикълът " Странен поврат " на Майкъл Ар Джексън за човек, който се пробва да напише мюзикъл, завоюва премия " Пулицър " в категорията драматургия. Джексън, който е създател на либретото и на музиката, гради творбата си върху " топка чернокожо комплициране " и прекосяване през разнообразни светове - на раси, религии и полове. Журито дефинира мюзикъла като " медитация върху универсалните човешки страхове и неустановеност ". Рядко се случва мюзикъл да бъде отличен с премия " Пулицър ".

У. Кейлъб Макданиъл завоюва в категория историческа литература за " Сладкият усет на свободата ", в която тя разказва по какъв начин някогашната робиня Хенриета Ууд съумява да осъди служител на реда от Кентъки, възнамерявал да я продаде още веднъж в иго, откакто се била сдобила със свободата си.

Бенджамин Мозер бе отличен в категория биография за " Зонтаг: Живот и дело " за Сюзан Зонтаг. Двама са спечелилите в категория документална литература - Грег Грандин за " Краят на мита: от границата до граничната стена " и Ан Бойър за " Неумиращи: Болка, накърнимост, смъртност, медицина, изкуство, време, фантазии, информация, безсилие, рак и грижа ".
За лирика с " Пулицър " бе отличен Джерико Браун за " Традицията ".

Церемонията за оповестяването на премиите " Пулицър " бе планувана за 20 април, само че бе отсрочена поради пандемията от новия ковид.
Наградата " Пулицър " носи името на американския издател Джоузеф Пулицър. Тя е учредена през 1917 година и се присъжда в 21 категории.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР