Американският онлайн търговец EBay Inc. притесни инвеститорите с прогнозите си ...

Американският онлайн търговец EBay Inc. притесни инвеститорите с прогнозите си

Разочароваща прогноза за коледния бизнес срина акциите на eBay

Американският дистанционно търговец EBay Inc. тормози вложителите с прогнозите си за празничните продажби, които допускат, че купувачите ще поизоставят дистанционно маркета и ще възобновяват предпандемичните си привички за харчене във физически магазини. Акциите се сринаха с цели 7,7% в следборсовата сесия в сряда.

Приходите от продажбите ще бъдат в диапазона сред 2,57 милиарда до 2,62 милиарда $ през срока, приключващ през декември, заяви основаната в Сан Хосе, Калифорния, компания в сряда в изказване. Според данни, събрани от Bloomberg, анализаторите чакаха приблизително доходи от 2,65 милиарда $. Печалбата, като се изключи някои еднократни резултати, ще бъде в диапазона сред 97 цента до 1,01 $ на акция, в сходство с оценките за 99 цента. Още по тематиката

Пандемията даде подтик на EBay през 2020 година, защото затворените магазини насърчиха извършването на покупки дистанционно, само че инерцията понижава, защото хората възобновяват обичайните модели на харчене, като стартират от ден на ден да пътуват и да се хранят на открито. Недостигът на ресурси от разнообразни артикули, обвързван с световната рецесия в корабоплаването, в допълнение помрачава прогнозите за празниците.

Главният екзекутивен шеф Джейми Яноун, който пое поста през предходната година, споделя, че рекламните и разплащателни бизнеси на EBay могат да усилят печалбата даже в случай че общите разноски в уеб страницата спаднат от постигнатите по време на пандемията върхове. Компанията е изправена пред мощна надпревара от страна на дистанционно колоса за търговия на дребно Amazon.com Inc., както и от канадската Shopify Inc.

Акциите се сринаха до най-ниското равнище от 71,65 $ за брой в следборсовата търговия до 77,66 $ в Ню Йорк. За тази година акциите нарастнаха с 55%.

EBay завърши тримесечието със 154 милиона дейни купувачи, което е спад с 5% по отношение на година по-рано. Брутният размер на стоките, което съставлява цената на всички артикули, продадени на уеб страницата, понижава с 10% до 19,5 милиарда $ през срока, завършил на 30 септември. Анализаторите прогнозираха 19,1 милиарда $.

Приходите за третото тримесечие са се увеличили с 11% до 2,5 милиарда $. Печалбата, като се изключи някои позиции, възлиза на 90 цента на акция. Анализаторите чакаха печалбата да бъде 89 цента при продажби от 2,46 милиарда $.

Компанията също по този начин съобщи, че ще разшири стратегията си за назад изкупуване на акции до 7 милиарда $ от досегашния размер от 5 милиарда $.

EBay продава част от бизнеса си, с цел да успокои вложителите деятели, обезкуражени от бавния напредък. През юни EBay съобщи, че ще продаде малко повече от 80% от южнокорейския си дистанционно пазар на локалния търговец на дребно E-Mart Inc. за 3 милиарда $. Очаква се договорката да бъде приключена до края на годината или началото на 2022 година

Темата за дистанционно търговията ще бъде част от обстоятелството на 2 ноември, в което ще се включат водещи специалисти и анализатори в едни от най-важните браншове. Какви са измененията в бранша и предизвикванията пред бизнес моделите, по какъв начин коронавирусът раздруса бранша и форсира измененията в него и по какъв начин дистанционно продажбите се трансформират от вид за оцеляване до гаранция за триумфа - това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани.

Събитието ще се организира при съблюдаване на противоепидемичните ограничения и ще се излъчва на живо в платформата, в Investor.bg и на facebook страниците на Investor Media Group.

Източник: investor.bg