Американският министър на отбраната Лойд Остин призова днес съюзниците на

...
Американският министър на отбраната Лойд Остин призова днес съюзниците на
Коментари Харесай

Лойд Остин призова съюзниците на Украйна да предоставят повече ПВО системи

Американският министър на защитата Лойд Остин прикани през днешния ден съдружниците на Украйна да " активизират старания " и да дават повече системи за противовъздушна защитата на Киев за отразяване на засилващите се съветски ракетни офанзиви, съобщи Българска телеграфна агенция.

Макар съдружниците да споделиха, че ще обсъдят по какъв начин могат да оказват помощ най-добре за украинската контраатака, те наподобява не са подготвени да се ангажират с даването на далекобойни ракети на Украйна, за каквито страната упорства.

" Системите за противовъздушна защита избавят животи ", сподели Остин на откриването на срещата на контактната група за отбранителна поддръжка за Украйна във военновъздушната база " Рамщайн ", Германия. " Затова приканвам тази група да продължи да активизира старания за даване на наземни системи за противовъздушна защитата на Украйна. Трябва да продължим с напъните да предоставим на Украйна системи за противовъздушна защита и ракети прехващачи ", добави той.

Контактната група сплотява министрите на защитата на повече от 50 страни и е главният конгрес за активизиране на военна поддръжка за Киев с оръжия, военно съоръжение и образование на военни. Тя се събира един път месечно, в присъствен и видеоконферентен формат, а сегашната среща е 15-а подред.

Украинският президент Володимир Зеленски и други висши украински представители нееднократно упорстваха за доставки на далекобойни оръжия. Поддръжниците на концепцията настояват, че украинските сили би трябвало да могат да нанасят удари по съветски войски и уреди, като в същото време остават отвън обсега на деяние на съветските оръжия.

Съединени американски щати обаче не престават да се опълчват, изразявайки отдавнашни опасения, че Киев може да употребява оръжията, с цел да нанася удари надълбоко във вътрешността в съветска територия и да разгневи Москва. Армейската тактическа ракетна система, известна като АТАКМС (ATACMS), би могла да даде на Украйна опция да поразява съветски цели на разстояние до към 300 км, само че Съединени американски щати разполагат и с други разновидности на ракетата, които имат по-малък обхват.

Преди началото на срещата канадският министър на защитата Бил Блеър съобщи пред публицисти, че съдружниците се вслушват в апелите на украинските водачи за техните военни потребности и разискват " нови и значими способи " за подкрепяне на продължаващата контраатака.

Остин съобщи, че обещаните преди месеци 31 танка " М1 Ейбрамс " скоро ще стартират да идват в Украйна, както се очакваше. Служител на американското министерство на защитата съобщи, че те са пристигнали в Европа и ще стартират да пресичат границата с Украйна през идващите дни. Служителят изиска да остане неизвестен, защото точното местонахождение на танковете е сензитивен въпрос.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР