Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви нова военна помощ

...
Американският министър на отбраната Лойд Остин обяви нова военна помощ
Коментари Харесай

САЩ дават на Украйна нова военна помощ за 100 милиона долара

Американският министър на защитата Лойд Остин разгласи нова военна помощ на Съединени американски щати за Украйна в размер на 100 милиона $, предадоха международните организации. Това стана по време на неговата аудиенция в Киев. В украинската столица министърът организира редица срещи с украински представители. 

Помощта, оповестена от него за Украйна, ще включва противотанкови оръжия, прехващачи за противовъздушната защита, системи ХАЙМАРС, други муниции.

Помощта, оповестена през днешния ден, е част от към този момент утвърдени от Конгреса на Съединени американски щати средства за нейното финансиране.

Пътуването на Остин до Украйна обаче идва в миг на разделения в Конгреса по отношение на бъдещето на военната помощ за тази страна. Някои американски законодатели приоритизират помощта за Израел, макар че американски представители подчертаха, че Вашингтон може да оказва помощ по едно и също време и на Украйна, и на Израел.

Днес американският държавен секретар Антъни Блинкън прикани законодателите да одобрят още помощ за Украйна. Той акцентира, че това е от сериозно значимо значение и че като се оказва помощ на Украйна да се пази, се оказва помощ за предварителната защита на по-голям спор в района и на бъдещи експанзии, а всичко това води до по-голяма сигурност за всички.



Байдън също изиска от Конгреса повече пари за Украйна.

Миналата седмица той подписа мярка за краткотрайно финансиране на федералното държавно управление, до момента в който бъде признат бюджета за идната фискална година. В тази мярка обаче е изпуснато предвиждането на повече средства за Украйна. Това породи опасени, че спомагателни пари за Украйна може въобще да не бъдат утвърдени, изключително откакто следената от републиканците Камара на представителите на Конгреса одобри законопроект, включващ помощ за Израел, само че не и за Украйна. 

Сред републиканците има такива, които са срещу пращането на повече помощ за Киев. Според тях средствата на американските данъкоплатци би трябвало да бъдат харчени вкъщи. Но болшинството от републиканците в Конгреса, както и демократите не престават да поддържат концепцията за  подкрепяне на държавното управление на украинския президент Володимир Зеленски.

Очаква се на 6 и 7 декември във Вашингтон да се състои конференция на отбранителната промишленост. Събитието цели да укрепи производството на оръжия в Украйна, на фона на почналия преди близо две години спор.

Помощта на Съединени американски щати за Киев от началото на войната през февруари 2022 година възлиза на десетки милиарди долари. Вашингтон неведнъж пое уговорката да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо.

Визитата на Остин през днешния ден в Киев беше втората му там от началото на войната в Украйна. Чрез нея той засвидетелства поддръжката на Съединени американски щати за Украйна.

Вашингтон е най-големият снабдител на военна помощ за Киев и намаляването на американската помощ би било сериозен удар за Украйна и нейните старания за освобождение на окупираните от съветските сили южни и източни елементи на страната. " Без нашата поддръжка Путин ще успее ", предизвести Остин през октомври пред конгресмени.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР