Американският мармот "метеоролог" Фил излезе от дупката си и видя

...
Американският мармот "метеоролог" Фил излезе от дупката си и видя
Коментари Харесай

Мармотът Фил предсказа още шест седмици зима

Американският мармот "метеоролог " Фил излезе от дупката си и видя сянката си, което значи дълга зима, заяви АП, цитира "Монитор ".

Според легендата, в случай че Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и неналичието на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта. Прогнозата се афишира от "Вътрешния кръг " - група запалянковци, които всяка година поставят смокинг и цилиндър, с цел да следят предсказанието на мармота по изгрев слънце на дребен рид край Пънксътоуни, град на към 100 км североизточно от Питсбърг. Туристите не се изплашиха от ниските температури - минус 12 градуса Целзий.

Първата сходна прогноза датира от 1887 година Фил е предвещал 103 пъти по-дълга зима, а ранна пролет - единствено 18 пъти. За останалите години няма данни.



Междувременно се оказа, че миналият месец януари е бил най-топлият в Нова Зеландия, откогато се водят наблюдения за времето и климата. Според специалистите, климатичните промени са един от факторите за извънредно високите температури.

Жегата е довела до дефицит на вентилатори, който новозеландският министър-председател Джасинда Ардърн дефинира като "вентигедон " (от британски език fan-agedon). Данните на държавния Национален институт за проучване на водата и атмосферата демонстрират, че междинната температура през януари е била 20,3 градуса Целзий. Това е с повече от 3 градуса Целзий над естественото и надминава предходния връх от 19,6 градуса, регистриран през 1998 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР