Американският лек суров петрол WTI поевтинява в понеделник, отдръпвайки се

...
Американският лек суров петрол WTI поевтинява в понеделник, отдръпвайки се
Коментари Харесай

Американският петрол се отдръпва от двегодишните върхове

Американският лек недопечен нефт WTI поевтинява в понеделник, отдръпвайки се от двегодишните върхове, достигнати през предходната седмица, оповестява Ройтерс. Глобалните пазари обаче са подкрепени от упованията за удължение на съглашението на ОПЕК за стесняване на добива.

WTI  поевтинява с 0,54% до 58,63 $ за барел, а европейският бенчмарк Брент поскъпва с 0,46% до 63,76 $ за барел към 9:30 часа българско време.

Добивът в Съединени американски щати се усилва с 15% от средата на 2016 година до 9,66 млн. барела на ден, което не е надалеч от продукцията в Русия и Саудитска Арабия. Освен това нарасналата сондажна активност значи, че добивът ще продължава да пораства, казват трейдъри.

През предходната седмица дейните нефтени платформи в Съединени американски щати се усилват. Освен това те записват първо месечно покачване от юли насам и доближават 747.

В петък цената на WTI доближи 59,05 $ за барел, което беше най-високото равнище от 2015 година насам. Отчасти растежът беше задвижван от затварянето на тръбопровода сред Съединени американски щати и Канада Keystone с потенциал 590 хиляди барела на ден.

На световните пазари Брентът се показва по-добре от WTI поради напъните на ОПЕК и други производители, в това число Русия , да лимитират предлагането с 1,8 млн. барела на ден. Сделката би трябвало да завърши в края на март 2018 година, само че се чака на срещата на картела на 30 ноември тя да бъде удължена.

За седмицата WTI нарастна с 4,2%, а Брентът – с 1,8 на 100.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР