Американският космически апарат Osiris-Rex успя да се спусне до астероида

...
Американският космически апарат Osiris-Rex успя да се спусне до астероида
Коментари Харесай

Осирис – Рекс взе проби от астероида Бену

Американският галактически уред Osiris-Rex съумя да се спусне до метеорита Бену на повече от 330 милиона километра от Земята, с цел да вземе проби от повърхността му.

Радиосигнали от сондата потвърдиха контакта, а занапред ще се разбере какъв брой е събраният материал (между 60 гр. и килограм). Бену е обект действителен от зората на Слънчевата система преди към 4.5 милиарда години.

Учените направляваха сондата с компютър, като тя докосна метеорита благодарение на триметрова роботизирана ръка и засмука скални късчета от повърхността му.

Сондата се е доближила до повърхността на Бенну със скорост от 10см в секунда, докоснала е повърхността му с триметровата си „ ръка “, взела е пробите и се е отдалечила. Според ръководителят на задачата Данте Лорета, „ всичко е минало чудесно и довечера е написана страница от историята “.

При спускането си Osiris-Rex прави непрестанно и фотоси на Бену, само че апаратът би трябвало да се завърти с антената си към Земята, с цел да стартира да ги изпраща. От НАСА дават обещание да покажат първите фрагменти още през днешния ден.

Маневрата е комплицирана поради тежкия терен, на който трябваше да се спусне Osiris-Rex. Той допира релативно равна площадка с широчина към 8 метра, само че в един миг би трябвало да премине около канара с размерите на двуетажна постройка.

Сондата би трябвало да се върне на Земята с взетите проби от Бенну през 2023 година

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР