Американският Конгрес прие новия Закон за защита на американците от

...
Американският Конгрес прие новия Закон за защита на американците от
Коментари Харесай

Конгресът прие закона, който може да забрани TikTok

Американският Конгрес одобри новия " Закон за отбрана на американците от приложения, следени от непознати съперници " - план, който ще принуди китайската компания ByteDance или да продаде, или да затвори приложението TikTok в Съединени американски щати. 

Членовете на долната камара одобриха законопроекта със солидно болшинство - 352 против 65 гласа, а още предходната седмица президентът Джо Байдън разгласи, че ще подпише закона, в случай че бъде признат от Конгреса. Мнозинството над 2/3 разреши законопроектът да бъде гласуван извънредно бързо.

Въпреки противоположната позиция на претендента за президент на републиканците Доналд Тръмп, който изненадващо си промени мнението и отбрани TikTok, мнозинството републиканци не го послушаха и поддържаха възбраната.

Основното терзание на законодателите е, че ByteDance като китайска компания е под контрола на Китайската комунистическа партия - която може постоянно да употребява данните за милиони американци, които приложението волно и несъзнателно събира. В последните години TikTok бе неразрешено на служебните телефони първо за сътрудниците на ФБР, а след това - за всички чиновници на американското държавно управление.

От ByteDance са меко казано недоволни от натиска, който новият закон ще им наложи - като съгласно множеството анализатори евентуално просто ще продадат локалния TikTok на американска компания. Дали това ще отдели платформата в Съединени американски щати от тази за останалия свят не е ясно.

Законът би трябвало обаче да мине и през горната камара, а евентуално ще бъде и оспорван в съда от китайската компания. За пръв път в Съединени американски щати държавното управление не разрешава онлайн приложение и не е ясно дали доводът, че е опасност за националната сигурност ще мине в съда.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР