Американският ИТ гигант Apple Inc. през последните седмици засили прехвърлянето

...
Американският ИТ гигант Apple Inc. през последните седмици засили прехвърлянето
Коментари Харесай

Apple ускорява изнасянето на производства от Китай

Американският ИТ колос Apple Inc. през последните седмици ускори прехвърлянето на част от индустриалния си потенциал отвън Китай, който от дълго време господства във веригата за доставки на компанията. Това написа The Wall Street Journal, базирайки се на източници, участващи в разискването на проектите.

Доставчиците са били посъветвани да ускорят подготовката за сглобяване на артикули на Apple в други азиатски страни, изключително Индия и Виетнам, споделиха източниците на деловото издание. По този метод компанията се стреми да понижи зависимостта си от тайванските компании, в това число Hon Hai Precision Industry Co. (Foxconn).

Решението на Apple беше повлияно от неотдавнашните безредици в китайския град Джънджоу, именуван още iPhone City, където се намира големия цех на Foxconn, която създава по-голямата част от устройствата iPhone 14 Pro и Pro Max (около 85%), най-търсените на пазара тази година. В края на ноември 300 000 служащи на фабриката стачкуваха против ниските заплати и анти-COVID рестриктивните мерки, написа вестника.

Един източник сподели, че Apple също обмисля разширение на броя на заводите за сглобяване на артикули в партньорство с китайски компании. Интересът към разширение включва Luxshare Precision Industry Co. и Wingtech Technology Co. Apple обаче им сподели за нуждата от произвеждане на повече артикули отвън Китай.

Дългосрочната цел на Apple е да доставя 40-45% от iPhone от Индия, спрямо няколко % сега, сподели Минг-Чи Куо, анализатор в TF International Securities. В същото време съгласно доставчиците се чака други артикули на Apple, като AirPods, смарт часовници и MacBook, да се създават главно във Виетнам.

Рискът от несъразмерна централизация в Китай от дълго време е прочут на ръководителите на Apple, само че от години те не създадат нищо, с цел да го понижат. Китай даде грамотна и усърдна работна мощ, политическа непоклатимост и голям локален пазар за продуктите на Apple.

Базираната в Тайван Foxconn, под управлението на създателя Тери Гоу, се трансформира в основна връзка сред Apple и китайските монтажни заводи, където се сглобяват iPhone. Мениджърите на Foxconn споделят език и културен нрав с служащите от континента. Pegatron Corp., различен основан в Тайван реализатор, играе по-малка, само че сходна роля.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР