Американският историк с руски произход Юрий Фелщински ще изнесе публична

...
Американският историк с руски произход Юрий Фелщински ще изнесе публична
Коментари Харесай

„Третата световна: битката за Украйна“ в НБУ

Американският историк с съветски генезис Юрий Фелщински ще изнесе обществена лекция в Нов български университет, където ще показа книгата си „ Третата международна: борбата за Украйна “, написана в съавторство с проф. Михаил Станчев, оповестяват от висшето образователно заведение.

По думите на създателите книгата се е трансформирала в бестселър през 2022 година заради точната прогноза за експлоадирането на войната в Украйна, направена от двамата историци още през 2015 година с издание на първото издание.

Българският превод, издание на Нов български университет, следва обновения през предходната година вид на книгата. В нея се прави обзор на историята на Украйна и най-много на интервала на украинската самостоятелност след 1991 година Особено внимание е отделено на делата на петимата президенти Леонид Кравчук, Леонид Кучма, Виктор Юшченко, Виктор Янукович и Володимир Зеленски, на видните опозиционери, на знаковите убийства и покушения, както и на проблемите, свързани с геополитическата колебливост на страната сред Русия и Европа.

Срещата на Юрий Фелщински и Михаил Станчев със студентите от Нов български университет ще се състои на 15 май. Организатори на събитието са департамент „ Политически науки “ и Център за книгата на Нов български университет.

Юрий Фелщински е роден през 1956 година в Москва. Завършва Историческия факултет на Московския педагогичен институт. През 1978 година имигрира в Съединените щати, където придобива докторска степен по философия на историята от Rutgers University. През 1993 година става лекар на науките в Института по история на Руската академия на науките. През 2002 година управлява плана по разчитането и публикуването на „ лентите на Кучма “. Самостоятелно или в съавторство разгласява десетки книги, научни проучвания и томове архивни документи, отдадени на най-новата съветска история, сред които „ Взривяването на Русия “ (в съавторство с Александър Литвиненко, 2002), „ Корпорация: Русия и Комитет за Държавна сигурност (на СССР) по времето на президента Путин “ (в съавторство с Владимир Прибиловски, 2008) и други

Михаил Станчев (роден през 1953 година в Казахстан) е лекар на историческите науки и професор по нова и най-нова история в Харковския университет „ В. Н. Каразин “ и в Нов български университет. Член е на Българската академия на науките и на Съюза на учените в България. От 1997 до 2001 година е консултант и краткотрайно ръководещ посолството на Украйна в София. Автор и съавтор е на над 30 книги и на повече от 300 научни публикации по история на българската диаспора в рамките на Руската империя, Съветския съюз и постсъветското пространство, както и по въпросите на българо-украинските връзки. Основател и началник на Центъра по българистика и балкански проучвания „ Марин Дринов “ към Харковския университет.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР