Американският интернет гигант Google подписа споразумение с Обединението на общоинформационната

...
Американският интернет гигант Google подписа споразумение с Обединението на общоинформационната
Коментари Харесай

Google ще плаща на френските вестници за ползване на съдържание

Американският интернет колос Гугъл подписа съглашение с Обединението на общоинформационната преса (Apig), представляващо към 300 френски национални и районни вестници, за прилагане на наличие в границите на договарянията за сродните права, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В взаимно официално съобщение е посочено, че съглашението е резултат от дълги месеци договаряния в рамките, избрани от Службата за защита на конкуренцията.

Споразумението дефинира рамките, в които Гугъл ще договаря по самостоятелни лицензионни контракти с членовете на обединяването. Тези контракти ще покриват сродните права и ще открият достъп на вестниците до новата стратегия на Гугъл - News Showcase, посредством която се заплаща на медиите за обогатено наличие.

В официалното съобщение се прецизира, че заплащането на издателите ще бъде изчислявано самостоятелно и ще се основава на критерии като принос към общата и политическата информация, всекидневния размер на изявленията и месечната интернет публика, осведоми Българска телеграфна агенция.

През ноември Гугъл подписа такива съглашения с няколко френски издатели на печатни медии, всекидневници и седмичници, измежду които " Монд ", " Курие ентернасионал ", " Обс ", " Фигаро ", " Либерасион " и " Експрес " в границите на договарянията за сродните права.

Сродните права плануват възнаграждение за наличие на печатни издания (по-специално видео и снимки), употребявани от онлайн платформите.

Първоначално Гугъл отхвърли да заплаща на френската преса, предизвиквайки спор със бранша. Френският орган за конкуренцията го прикани да договаря с издателите, като това решение беше доказано от Апелативния съд в Париж.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР