Американският институт за изследване на войната съобщи миналия уикенд, че

...
Американският институт за изследване на войната съобщи миналия уикенд, че
Коментари Харесай

Кога се очаква да започне украинската контраофанзива

Американският институт за проучване на войната заяви предишния уикенд, че данни и текстове, оповестени от съветски военни блогъри, сочат, че украинските сили са завзели позиции на левия, източен бряг на река Днепър в Херсонска област. Въпреки това мащабът и задачите на този украински прогрес не са ясни, показва ДПА.

Назначеният от Русия началник на украинската Херсонска област в понеделник отхвърли тази информация. Владимир Салдо написа в своя канал в " Телеграм ", че на левия бряг на Днепър няма противников сили и че съветската войска изцяло управлява тази територия , съобщи Ройтерс.

Наталия Хуменюк, която е говорителка на южното украинско командване, нито отхвърли, нито удостовери информацията.

Мнозина западни наблюдаващи се чудят за какво се бави украинската атака, разяснява сп. " Форин полиси ". В края на март украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна не може да стартира контраофанзивата си, до момента в който западните страни не изпратят повече оръжия, в това число артилерия, танкове и ракетни системи. До момента западните представители също по този начин отхвърлят украинските претенции за даване на изтребители Ф-16 (F-16) и далекобойна  артилерия.

" Чакаме да дойдат муниции от нашите сътрудници ", съобщи още Зеленски в изявление за японския вестник " Йомиури шимбун " в края на март. Украинският водач добави, че контраофанзивата " към момента не може да стартира - не можем да изпратим храбрите си бойци на фронтовата линия без танкове, артилерия и ракети с огромен обхват ".

Отразявайки разочарованието в Киев, Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна, съобщи в изявление за Асошиейтед прес предишния вторник, че Украйна е разочарована от някои свои съдружници, които " дават обещание едно, а вършат напълно друго ". Въпреки че по думите му съдружниците на Украйна работят за построяването на качествата на украинската войска до нужното равнище, той добави, че в случай че Украйна не е подготвена, " никой няма да стартира неопитен ".

Въоръжените сили на Украйна се приготвят за едно от най-тежките инициативи, които една войска може да опита - изтласкване на добре окопан зложелател, показва " Уолстрийт джърнъл ". Силите на Киев реализираха триумфи предходната есен, само че от този момент не са напредвали. Сега предизвикването пред тях да нападат окопаните съветски сили е още по-голямо, защото поради темповете на западните оръжейни доставки, войските на Киев са по-слабо въоръжени, в сравнение с биха желали водачите им.

" Залогът е огромен ", споделя Марк Кимит, пенсиониран бригаден военачалник от армията на Съединени американски щати, който е командвал артилерийски елементи. " На фона на слаб прогрес на бойното поле и намаляващо внимание от страна на целия свят, украинците би трябвало да излязат от сегашната патова обстановка или да се сблъскат със засилени апели за преустановяване на огъня и договаряния ", добави той. Ако украинската войска обаче успее да отблъсне съветските сили и да се нарежда за по-нататъшен прогрес, тя ще си възвърне самодейността, ще увеличи бойния дух на цивилното население и ще завоюва по-нататъшна поддръжка и военна помощ от страна на Съединени американски щати и техните съдружници.

Времето, мястото и формата на украинската контраатака остават строго защитавана загадка - а може би даже още не са решени. Стратези, които следят подготовката, споделят, че чакат контраофанзивата през май или юни.

Как ще се развие нападението, ще зависи от стеснен брой променливи, споделят украински чиновници. " Контраофанзивата е съответно математическо пресмятане ", сподели в изявление президентският консултант Михайло Подоляк.

С пролетното топене в Украйна дойдоха най-модерните немски танкове " Леопард " и пристигна обещанието след тях да дойдат и американските танкове " Ейбрамс ". Но в коридорите на Киев има опасения, че това е прекомерно малко и прекомерно късно. Американски публични лица признават, че до идването на танковете " Ейбрамс " остават месеци, до момента в който Пентагонът преглежда запасите си, с цел да види какво може да изпрати. И още по-лошо - танковете " Леопард ", идващи от осем разнообразни страни, стрелят с разнообразни снаряди, което значи, че украинците не могат да купуват на едро муниции за своите новоизградени сухопътни войски.

Украинската депутатка Саша Устинова съобщи пред сп. " Форин полиси ", че американските военни са доставили доста по-малко от това, което главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал-майор Валерий Залужний е изискал от Пентагона. Американската военна помощ идва на части, като администрацията на Байдън наближава края на финансирането за оръжията, които могат да бъдат извадени от запасите на Пентагона, с цел да бъдат предоставени на украинците. Устинова съобщи, че Украйна се е надявала да стартира офанзивата през април, само че неналичието на оръжия е отсрочила датата на старта ѝ за неопределен срок.

Украинските публични представители обаче се тормозят, че на фона на отлагането на старта на контраофанзивата руснаците най-сетне са почнали да приспособяват тактиката си. Снабдени с ракети с по-голям обхват, съветските кораби изстрелват прецизни муниции по градски региони чак от Каспийско море, което по думите на Устинова прави невероятно за Украйна да контраатакува. А съветските изтребители от четвърто потомство Су-35 с по-голям обхват на деяние могат да стрелят и от съветското въздушно пространство. " Руснаците употребяват по-прецизни оръжия и нанасят огромни вреди ", сподели тя. " Украйна има остарели оръжия ".

Украйна разполага с задоволително противовъздушна защита, с цел да покрие единствено няколко града, и се пробва да се оправи до идването на създадените в Съединени американски щати батареи " Пейтриът " благодарение на ракети " Бук " от руската ера и на ракетната система със междинен обхват " Хок ", която американската войска спря да употребява през 90-те години на предишния век и дойде в Украйна без радари.

При състояние че украинските военни дават стотици жертви всяка седмица в Донбас, някогашни американски чиновници считат, че с всеки ден, в който Киев чака да стартира офанзивата, военната му мощ се изчерпва в продължаващите борби за градове като Бахмут.

" С всеки минал ден ние просто се изтощаваме, а руснаците се ускоряват ", споделя Джим Таунзенд, някогашен заместник-помощник-министър на защитата за НАТО и Европа. " Това дава съображение тази атака да стартира по-скоро рано, в сравнение с по-късно ", счита той.

Други наблюдаващи са уверени, че офанзивата си заслужава чакането. " Мисля, че колкото по-дълго Украйна чака, толкоз по-големи са общите шансове за триумф ", споделя Майкъл Кофман, специалист по съветската войска от основания във Вирджиния мозъчен концерн Си Ен Ей (CNA).

" Украинците имат доста благоприятни условия за избор по кое време да нападат, дали да нанесат един по-голям удар или няколко по-малки удара, както и за последователността ", споделя Бен Бари, някогашен пълководец на английски мотопехотен батальон, който в този момент работи в мозъчния концерн " Международен институт за стратегически проучвания " в Лондон.

Голямото незнайно е до каква степен добре Русия ще отбрани своите линии. Въпреки че е вложила доста в трудности и евентуално е подготвила сигурни огневи позиции, от които да поразява украинските сили, опитващи се да преминат в офанзива, никой не знае какъв брой уверено съветските сили ще поддържат тази отбрана при украинска атака.

" Препятствията не са трудности, в случай че не са прикрити с огън ", споделя Скот Бостън, старши анализатор по защитата в " Ранд корп " (Rand Corp). Той отбелязва, че мобилизацията в Русия през предходната година значи, че в този момент тя разполага с по-голям брой бойци, които да разположи в Украйна, в сравнение с по време на украинската атака в Харковска област.

" В Харков руснаците не разполагаха с задоволително сили и това се трансформира в погром ", счита той. Сега " те може да не са най-добре подготвените или координирани войски, само че са там ".

Руските военни в окупираните региони на Украйна към този момент са почнали да се приготвят за идното контранастъпление. В град Бердянск, на северния бряг на Азовско море, съветските войски са почнали да укрепват летището с окопи и пирамидални противотанкови трудности, известни като " драконови зъби ". Окупационните войски са почнали да копаят отбранителни укрепления и в Крим, в това число на пристанището в Севастопол и във военновъздушната база Белбек. Нашествениците се окопават, а не напредват. Това, което към момента наподобява липсва, са инструментите за изкореняването им.
БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР