Американският Институт за изследване на войната публикува днес доклад за

...
Американският Институт за изследване на войната публикува днес доклад за
Коментари Харесай

Американски анализ: Путин е нерешителен и се страхува от реакциите на руското общество

Американският Институт за проучване на войната разгласява през днешния ден отчет за решенията на Путин през последната година, основан на иззети военни проекти на Москва. От тях излиза наяве, че съветският президент е чествал успеха си над Украйна още на 26 февруари предходната година – два дни след нападението. Развоят на събитията обаче го е изненадал съществено и все пак той доста нерешително трансформира тактиката си и заобикаля да взима фрапантни решения, написа институтът, който е непартийна организация с нестопанска цел за проучване на публичната политика.

„ Колебливото взимане на военни решения от страна на Путин показва желанието му да избегне рискови решения, които биха могли да застрашат неговото ръководство или интернационалната ескалация - макар обстоятелството, че неговата максималистична и нереалистична цел, цялостното завземане на Украйна, евентуално изисква поемането на спомагателен риск, с цел да има някаква вяра за триумф “, пишат откривателите.

Решенията на съветския президент Владимир Путин във връзка с Украйна след първичното му неправилно навлизане на 24 февруари 2022 година демонстрират евентуалното разминаване сред неговите максималистични цели и желанието му да вземе евентуално високорискови решения, нужни за постигането им. Путин евентуално е работил с неправилното съмнение, че съветските сили могат да принудят Киев да капитулира без обилни военни жертви, и е разглеждал съветското навлизане като стеснен и допустим риск.

„ Конфискуваните съветски военни проекти да вземем за пример разкриват, че Кремъл е очаквал съветските сили да завладяват Киев за дни, съветските разследващи служби сякаш са очаквали украинската войска да се срине, а кремълските пропагандисти изпреварващо са разгласили авансово написана публикация, възхваляваща " успеха " на Русия на 26 февруари 2022 година “, оповестяват откривателите.

Съобщенията, че през февруари 2022 година Путин е отхвърлил прозорливите предизвестия на Руската централна банка за резултата от войната в Украйна върху бъдещето на съветската стопанска система в изискванията на строги западни наказания, евентуално подсказват, че Путин неправилно е предположил, че Западът няма да се намеси.

Провалът на съветските сили в борбата за Киев - и дружно с това на военния проект на Кремъл - принуди Путин да се изправи пред комплицирани решения, до момента в който Кремъл водеше все по-скъпа и продължителна стандартна война. Путин обаче продължава да не желае да подреди сложните промени в съветската войска и общество, които евентуално са нужни, с цел да избави войната си.

„ Путин поредно подценява, отсрочва или единствено отчасти извършва няколко евентуално нужни прагматични решения, свързани с неговата инвазия “, считат американците.

Путин не пожела да подреди цялостна готовност след скъпоструващото завладяване на Северодонецк и Лисичанск през юни-юли 2022 година и няколко несполучливи офанзиви, които изтощиха огромна част от стандартната му войска. Той също по този начин подцени многократните апели на съветската националистическа общественост през май 2022 година да активизира запасняците, да разгласи война на Украйна, да вкара военно състояние в Русия и да модернизира системата за приканване на военнослужещите.

Най-вероятно съветският президент се опасява да не раздели съветското общество и с цел да резервира всеобщото му утвърждение, избра да набира релативно неефективни нередовни въоръжени формирования през лятото. 

„ Путин към момента се пробва да поддържа фасадата на лимитирана война, с цел да скрие от съветското общество целия мащаб и цената на съветската война в Украйна. От началото на войната доникъде на декември Путин не прави доста обществени изяви, свързани с военните старания “, написа в отчета.

Трябва да се означи обаче и че президентът в Кремъл не се пробва да заглуши огромната група съветски провоенни и ултранационалистически блогъри и публични фигури, които поддържат военните цели на Путин, само че стартират да подлагат на критика това, което възприемат като половинчати съветски военни старания.

Путин продължава да избира относително по-малко рискови разновидности, даже когато е изправен пред спираловидни военни провали като този през есента на 2022 година

Едва след този неуспех президентът стартира да приема вътрешно непопулярни - и евентуално рисковани - политики като оповестяването на частична готовност или разширението на военното състояние. Всичко това доста, откакто тежката обстановка на фронтовата линия и украинските триумфи демонстрираха,  че Кремъл се нуждае от спомагателна бойна мощност.

Путин можеше да разгласи по-голямо мобилизационно изпитание от обявените 300 000 военнослужещи, само че евентуално се притеснява, че към този момент непопулярната вероятност за готовност в допълнение ще навреди на известността му в съветското общество. Освен това Путин постави обилни реторични старания, с цел да омаловажи мобилизацията, като я дефинира като готовност на подбрани запасняци. В реалност обаче съветските центрове за набиране на военнослужещи не са в положение да осъществят такава целенасочена акция, отбелязва още американското изследване. Путин също по този начин не разгласи публично военно състояние отвън Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска област, а вместо това изиска районите да изградят правната рамка, нужна за поддръжка на съветската готовност.

„ Президентът също по този начин единствено изборно успокоява националистите и извънредно настроените милитаристи, като извършва някои от техните претенции - да вземем за пример стартирането на акция за " ответни " удари по украинската енергийна инфраструктура. Но в същото време се въздържа от осъществяването на други следващи претенции, като да вземем за пример ясно установяване на претендираните от Русия граници “, пишат анализаторите.

Институтът за военни проучвания преценя, че Кремъл и съветското министерство на защитата със забавяне реализират огромни военни промени и стартират да третират нашествието в Украйна като продължителна и огромна война. Въпреки това Путин продължава да е въздържан и неуверен във взимането на решения. Например на 15 януари Кремъл със забавяне подхваща дейности за готовност на персоналния състав и метаморфоза на промишлеността - дейности, които действително е трябвало да предприеме преди да стартира нашествието си в Украйна през февруари 2022 година Въпреки това Путин явно се въздържа да разгласи втора вълна на готовност, като американски и западни чиновници означават, че Путин още веднъж клони към осъществяване на " тиха готовност " заради опасенията от крайната непопулярност на първата вълна.

Освен това се оповестява, че съветският президент е наредил да се проведат изследвания, с цел да откри по какъв начин руснаците възприемат мобилизацията, и не е взел решение по кое време да стартира по-нататъшно набиране на бойци, макар че министърът на защитата Шойгу разгласи огромни промени за увеличение на числеността на съветските въоръжени сили на 17 януари.

Институтът също по този начин следи спорни известия от чиновници на съветската Държавна дума и представители на Кремъл по отношение на измененията в протоколите за готовност и наборна работа, което евентуално демонстрира, че Путин е наредил подготовката на тези разпореждания, само че не желае да ги разгласи обществено.

Путин изключително разчита на група изкупителни жертви, които обществено поемат опасности вместо него и поемат виновността за съветските военни неуспехи и непопулярни политики. Той позволява, а от време на време и способства за рецензиите на съветските военни блогъри към съветското военно министерство, с цел да отклони виновността от себе си.

Например Путин нарежда съветския министър на защитата Сергей Шойгу и министерството на защитата като лице на най-непопулярното си вътрешнополитическо решение досега - нареждането на частична готовност. Той накара Шойгу да изясни мобилизационните разпореждания в телевизионно изявление.

Освен това неведнъж упрекна съветското МО за всеки проблем, обвързван с провеждането на частична готовност, и даже обществено укори министерството и го приканва „ да се вслушва в рецензиите “.

По време на войната до момента Путин неведнъж променяше командната конструкция на съветската войска и по този начин прехвърляше виновността за съветските военни неуспехи на обособени командири,  а не на нереалистичната си и максималистична цел за завладяване на цяла Украйна.

Държавните пропагандни мрежи на Путин също по този начин трансферират отговорността за противоречивото съветско евакуиране от западния (десния) бряг на Херсонска област и град Херсон през ноември 2022 година върху някогашния командващ на съветските въоръжени сили в Украйна армейски военачалник Сергей Суровикин (който в този момент служи като заместник-командващ на съветската войска в Украйна под управлението на новия командващ армейски военачалник Валерий Герасимов), а Путин не разяснява тази забележителна съветска загуба.

" Путин постоянно употребява съветската Държавна дума, с цел да основава условия за противоречиви решения за самият той да изпъква на този декор като уравновесен водач. Путин нееднократно е отхвърлял крайнодесни оферти на съветската Държавна дума, като да вземем за пример легализирането на групата " Вагнер " в Русия или цялостното ангажиране с апелите за национализация на собствеността на руснаците, избягали от страната по време на войната. Путин също по този начин не съумява да се ангажира изцяло с ултранационалистическата изразителност, която естествено произтича от нахлуването му в Украйна, макар че употребява някои нейни детайли в обосновката си за войната. "

Нежеланието на Путин да поеме опасности, директно свързани с стандартната му война в Украйна, демонстрира, че е доста малко евентуално той да предприеме нуклеарна ескалация или война с НАТО, счита институтът.

Според американците съветските закани за стандартна война против НАТО не подхождат на опциите на Русия и че Русия употребява нуклеарните закани най-вече за заплашване на Запада. Очевидно Путин цени моментното статукво вътре в страната и се стреми да заобикаля рисковани и спорни политики в поддръжка на личните си цели. Той също по този начин продължава да показва, че си остава пресметлива персона, която слага забележителен акцент върху елиминирането на рисковете - даже когато тази му политика се разминава изцяло с действителността. По този метод Путин нееднократно се е поставял в състояние да формулира максималистични и нереалистични цели, призовавайки държавното управление и армията си да ги реализиран - само че въздържайки се от вземането на скъпоструващи решения, които широкомащабната и продължителна стандартна война, в която се е впуснал, евентуално изисква.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР