Американският институт за изследване на войната (ISW) смята, че украинското

...
Американският институт за изследване на войната (ISW) смята, че украинското
Коментари Харесай

Боевете под Бахмут отклонили елитни руски части от Запорожие

Американският институт за проучване на войната (ISW) счита, че украинското командване е направило правилeн ход, когато е решило да пази Бахмут до последно и след завладяването му от съветските военни да организира там контранастъпателна интервенция .

Експертите на ISW разгласиха своя специфичен отчет за обстановката в региона на Бахмут, откакто Украйна разгласи освобождението на - Андреевка и Клещеевка.

Авторите на обявата напомнят, че решението на Генералния щаб на украинските въоръжени сили да не се отдръпва от Бахмут, а по-късно да се бори за връщането му, провокира рецензии от страна на някои специалисти . Критиките твърдяха, че Бахмут е от малко стратегическо значение и украинската войска може да употребява по-добре най-боеспособните си елементи, които се бият в региона.

Изводът на ISW обаче е, че украинските отбранителни и контранастъпателни интервенции в региона на Бахмут от лятото на 2022 година са оперативно добре изпълнени и са помогнали да се отклонят огромни количества съветски бойни сили , които другояче биха могли да бъдат употребявани за подсилване на съветската защита в Южна Украйна.

Според ISW в този момент в региона на Бахмут работят военнослужещи от две от четирите съветски дивизии от въздушнодеснатни девизии, за разлика от юни месец, когато там са били дислоцирани три от четирите.

" Това значимо украинско достижение докара до обстоятелството, че Русия не съумя да сътвори забележителен действен въздушнодесантен запас , който да бъде изпратен за отразяване на основния контранастъпателен удар на Украйна в региона на Запорожие ", споделят специалистите на ISW.

Концентрацията на какъвто и да било забележителен брой от тези сили в региона на Работино евентуално би направила неосъществим украински пробив на отбранителните линии, се споделя в отчета.

Въздушнодесантните войски са главният съветски експедиционен корпус и се отличават с най-висока подвижност. Но защото те са били заети в борбите край Бахмут и претърпяха обилни загуби там, в този момент не могат да бъдат употребявани в посока Запорожие .

В постоянния си отчет за обстановката на фронта ISW удостоверява, че украинските сили са освободили Клещеевка, откакто си върнаха и Андреевка. Двете обитаеми места, които са на първо място в руини, се намират в покрайнините на Бахмут.

Настъплението на украинските сили там е тактически триумф от стратегическо значение . Други геолокализирани фрагменти, оповестени на 16 септември, демонстрират, че украинските сили са завладяли позиции източно от Орехов -Васильовка, 10 км северозападно от Бахмут.

Основна цел на съветските въздушни удари продължава да е пристанищната инфраструктура в Южна Украйна, удостоверява Института, макар че Русия продължава и с ударите по Харков с C-300.

В отчета се разяснява и завършилата аудиенция на севернокорейския водач Ким Чен Ун на 17 септември, който напусна Русия с дарове военнотехническо съоръжение. ТАСС и други съветски източници означиха, че губернаторът на Приморския край Олег Кожемяко е подарил на Ким военна жилетка, неизяснен арсенал и неизяснен разследващ дрон с огромен обхват. ISW и по-рано и коментирал, че Русия може да е отворена за форми на софтуерно и отбранително съдействие със Северна Корея , само че е малко евентуално да даде физически системи заради опасенията, че даването на севернокорейския режим на такива системи може да провокира спомагателни наказания против Русия.

Затова е и удивително, че съветски чиновник е подарил на Ким елементи от военна технология , които евентуално ще се върнат в Северна Корея с бронирания трен на севернокорейския водач. Санкциите на Организацията на обединените народи прецизират, че " всички държави-членки са длъжни да предотвратят директна или непряка доставка, продажба или трансфер в КНДР, през техните територии или от техни жители, в това число и посредством плавателни съдове или самолети под техен байрак, и без значение дали произлизат от територии, на всички оръжия и свързани с тях материали, в това число дребни оръжия и леки въоръжения... "

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол към този момент предизвести, че съветските и севернокорейските военнотехнически съглашения могат да нарушат глобите, признати от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Юн съобщи, че в случай че информацията за тези съглашения бъде доказана, това ще бъде нелегално нарушаване на глобите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР