Американският икономист Дейвид Щайнман, номиниран за Нобелова награда за мир,

...
Американският икономист Дейвид Щайнман, номиниран за Нобелова награда за мир,
Коментари Харесай

Съд за генералният директор на СЗО поиска икономист, номиниран за нобелова награда за мир

Американският икономист Дейвид Щайнман, номиниран за Нобелова премия за мир, прикани генералният секретар на Организация на обединените нации да бъде съден за геноцид в Етиопия, написа The Times: съгласно Щайнман Тедрос Адханом Гебрейесус е взел участие в ръководството на етиопските сили за сигурност.
Икономистът твърди, че сред 2013 и 2015 година Гебрейесус е бил един от тримата високопоставени чиновници, отговарящи за ръководството на силите за сигурност на Етиопия. Изданието оповестява, че от 2005 до 2012 година той е бил началник на Министерството на здравеопазването на Етиопия, а до 2016 година е бил министър на външните работи.
Според Щайнман Гебрейесус е бил „ основна фигура в решенията за дейностите на службите за сигурност, които включват убийства, случайно задържане и изтезания на етиопски жители “.
Както отбелязва The Times, Гебрейесус закупи международна известност като началник на СЗО по време на пандемията на ковид. Той също по този начин стана първият началник на СЗО без здравно обучение. Изданието написа, че преди месец началникът на щаба на етиопската войска военачалник Берхану Джула е призовал Гебрейесус да подаде оставка и го упрекна в опит да достави оръжие в етиопската провинция Тиграй.
Щайнман също по този начин упреква Гебрейесус в „ заплашване на опозиционните претенденти и техните симпатизанти “, което по-късно е минало непосредствено в безпричинни арести и арестувания. Според икономиста, през четирите години, през които Гебрейесус оглавява етиопското външно министерство и е част от съдружното държавно управление, в страната систематично се правят закононарушения от ръководещите кръгове.
Както написа The Times, Щайнман е предал жалбата си в Международния углавен съд в Хага. Самият Гебрейесус отхвърля всички обвинявания по собствен адрес, предава " Фокус ".
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР