Американският долар се покачи до 20-годишен максимум спрямо другите основни

...
Американският долар се покачи до 20-годишен максимум спрямо другите основни
Коментари Харесай

Доларът достигна 20-годишен връх

Американският $ се повиши до 20-годишен най-много по отношение на другите съществени международни валути. Това се случва, откакто ръководителят на Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати Джером Пауъл даде сигнал в петък, че лихвените проценти ще бъдат поддържани на по-високи равнища за по-дълго време, с цел да се понижи растящата инфлация, съобщи Ройтерс.

Индексът на $ се повиши до оптимално равнище от две десетилетия насам, достигайки до 109,44 в днешната азиатска търговия. Силата на американската валута тласка надолу други съществени и оказва напън върху тези на нововъзникващите пазари.

Доларът доближи 138,88 $ за йена - най-висока стойност от 21 юли, до момента в който юанът на офшорния пазар (търгуван отвън континентален Китай) спадна до ново двегодишно дъно от 6,9321 юана за $.

Британската лира също загуби от цената си до 1,1656 лири за $, до момента в който еврото изгуби 0,49 на 100 до 0,9916 евро за $.

Така доларът ускори позициите си, достигнати в петък, когато Пауъл предизвести, че ще има известни усложнения за семействата и бизнеса, защото слагането на инфлацията под надзор ще отнеме време.

Тази седмица показателят на щатския $ ще продължи посоката си нагоре даже до 110 пункта, сподели Карол Конг, старши помощник по валутна тактика и интернационална стопанска система в Commonwealth Bank of Australia. Според него участниците на пазара не престават да пресмятат последствията от по-агресивни цикли на стягане на паричната политика от страна на огромните централни банки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР