Американският долар, който доминира пазарите през последните две години, изглежда

...
Американският долар, който доминира пазарите през последните две години, изглежда
Коментари Харесай

Американският долар – валутата, която ще доминира 2020 г.

Американският $, който господства пазарите през последните две години, наподобява ще резервира лидерската си позиция във валутната търговия и през 2020 година, сочат резултати от изследване на Ройтерс измежду специалисти.

Макар че множеството от интервюираните валутни експерти към момента се придържат към визията, че еврото може да ускори позицията си до края на годината, когато биват запитани за цялостната наклонност на пазарите те споделят, че няма изгледи за намаляване на превъзходството на $.

Това се дължи в избрана степен на скорошната ескалация на напрежението сред Съединени американски щати и Иран, която накара вложителите да се извърнат към т. наречените сигурни убежища, измежду които японската йена, която в сряда доближи тримесечен връх. Тук откриваме ясни паралели с държанието на валутните пазари при размените на удари сред Съединени американски щати и Китай в подтекста на комерсиалния спор сред двете страни през миналата година.

Напук на многократните апели от страна на редица анализатори през последната година за намаляване на американския $, „ зелените пари “ завършиха 2019 година без да изгубят позиции по отношение на по-голямата част от останали водещи валути. Според изследването на организацията $ ще продължи мощното се показване най-малко през първите шест месеца на 2020 година

Около 60% (32 от 57) от анализатори, интервюирани от Ройтерс в интервала сред 6-ти и 9-ти януари, застават зад позицията, че доларът ще продължи да господства на пазара през идващите 6 до 12 месеца, в случай че не и повече от година.

По същото време през предходната година 60% от специалистите, взели участие аналогична анкета на организацията, са били на мнението, че ралито на $ към този момент се е било забавило.

 „ Прогнозата е едно, а равнището на убеденост е напълно друго. Мисля че се вижда, че моите равнища на убеденост са много ниски “, разяснява упованията за мощното показване на щатския $ Джон Харди от Saxo Bank. „ Трябва да бъдем малко по0смирени и да забележим по какъв начин ще се очертаят нещата “, прибавя той.

Комбинацията сред предстоящото закъснение на икономическия напредък на Съединени американски щати през тази година и плануваното изплъзване от дъното на другите водещи стопански системи може да докара до загуба на част от блясъка на американския $.

„ Не споделяме на вложителите да стартират да купуват евро. Това, което желаеме да им кажем, е че има знаци, че Европа се стабилизира “, споделя Джейми Фейхи от Citigroup.

Въпреки всичко това, специалистите не могат да стигнат до консенсус коя валута(или валути) ще бъде в позиция да приключи превъзходството на щатският $ тази година. От интервюираните 62 специалиста, 27 дават сходен късмет на валути от разрастващите се пазари, до момента в който 22 се стопират на такива от развитите пазари. Останалите 13 са на мнение, че няма валута, която да може да се изправи против $.

Еврото, което има капацитета да отслаби $, се намира в сложна обстановка, като през последните няколко години  единната европейска валута е изгубила близо 7% от цената си. Въпреки това анализаторите предвиждат еврото да нарастне с към 2% по отношение на „ зелените пари “, търгувайки се на равнище от към 1,13 $ за евро в първите шест месеца от годината, а по-късно и с 4% до края на 2020 година, достигайки до ниво от 1,15 $ за евро. Всичко това обаче зависи от представянето на водещите стопански системи от Еврозоната.

Същевременно с това японската йена и швейцарския франк, две от валутите, които са считани за сигурни убежища, се чака да нарастнат надлежно с 3% и малко под 1% по отношение на $ до края на 2020 година

„ Надеждите за облекчение на комерсиалното напрежение доведоха до спад в търсенето на активи убежищата през последните месеци на предходната година “, споделя Джейм Фоули от Robobank.

„ Освен че тази наклонност може бъде обърната, в случай че връзките сред Съединени американски щати и Китай още веднъж се влошат през 2020 година, напрежението сред Вашингтон и Техеран към този момент ускори търсенето на японската йена “, прибавя тя
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР