Американският държавен секретар похвали храбрите македонски държавници, руският външен министър

...
Американският държавен секретар похвали храбрите македонски държавници, руският външен министър
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Блинкен окуражи македонизма, Лавров - великосърбизма



Американският държавен секретар похвали " храбрите македонски държавници ", съветският външен министър даде рамо на Велика Сърбия и размяната на територии. Както през целия XX век, по този начин и при започване на XXI век България още веднъж е губеща - и от настоящия ни геополитически сътрудник в НАТО, и от някогашния ни съдружник във Варшавския контракт.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен посети Скопие за няколко часа, с цел да бъде на неофициалната вечеря на министрите на външните работи, участващи в 30-ата среща на ОССЕ, чийто хазаин е първият посланик на Република Северна Македония Буяр Османи.

По време на диалога си с Османи шефът на Държавния департамент направи изказване, с което окуражи конфронтационната политика на Скопие към София. Ето думите на Блинкен, които са " червен сигнал " за България:
" Съединени американски щати ще продължат поддръжката за Северна Македония и нейните бъдещи крачки, които би трябвало да обезпечат участието в Европейски Съюз. Ние показваме почитание към храбрите държавнически решения на македонското държавно управление за постигането на тази цел. "

Ето кои са " храбрите " държавнически решения, трансформирали в пъкъл живота на македонските българи: низък полицейски напън и брутална експанзия против българските културни сдружения в Охрид и Битоля, правосъдни репресии против изявени българи, нестихваща антибългарска акция в македонските медии, систематична обсада на работата на взаимната Историческа комисия, призвана да ревизира македонските учебници по история, преливащи от присвоено българско културно-историческо завещание...

Малко след похвалното слово на Блинкен за македонския хайлайф, Сергей Лавров беседва другарски със сръбския външен министър Ивица Дачич, след което даде конференция, на която окуражи великосръбката държавна теория, родена от Илия Гарашанин в средата на XIX век.

" Сърбия би трябвало сама да вземе решение за Велика Сърбия. Това е решение, което би трябвало да е в интерес и на сръбския народ, и на другите балкански нации ", отговори на въпрос на БГНЕС съветският външен министър.

Запитан за позицията му към сръбската политика за обединяване на всички сърби в една страна, в това число и тези, които живеят в Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово, Лавров сподели:

" Историята на Балканите е много комплицирана. Нещата не вървят гладко даже и през днешния ден. Наблюдаваме полемики по тематиката и в Република Сръбска. Неотдавна чухме някои варианти по отношение на размяната на територии сред Южна Сърбия и Косово. Ако бъдат реализирани съглашения, които да създадат сърбите и техните съседи щастливи, това ще бъде подкрепено освен от нас, само че и от страните в целия район... "

Така, в границите на 24 часа, американският държавен секретар похвали антибългаризма на македонистите, а съветският външен министър даде рамо на Велика Сърбия и размяната на територии на Балканите. Добавя ли, че и посланиците на Съединени американски щати и Русия в Скопие намерено поддържат историческите и актуалните искания на районен съд Македония към България, ние сме в тотална дипломатическа изолираност по " Македонския въпрос ".

Както през целия XX век, по този начин и при започване на XXI век страната ни още веднъж е губеща - и от настоящия ни геополитически сътрудник в НАТО, и от някогашния ни съдружник във Варшавския контракт.

А и по какъв начин да е печеливша, когато София изпрати в Скопие не общественик, а Мария Габриел, позорно избягала от македонската столица, с цел да не срещне Лавров и с цел да угоди на Блинкен?

Това е ориста на евро-атлантическа България - презирана от старите съдружници, подценявана от новите господари.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР