Американският държавен секретар Майк Помпейо приключи днес в Исландия своята

...
Американският държавен секретар Майк Помпейо приключи днес в Исландия своята
Коментари Харесай

Майк Помпейо обсъди с представители на ЕС подхода към Иран

Американският държавен секретар Майк Помпейо завърши през днешния ден в Исландия своята европейска обиколка, включваща пет страни. По-рано денем той се срещна в Брюксел с висшия представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Федерика Могерини, по отношение на рецензиите, които държавното управление на Съединени американски щати насочи към блока и някои от главните му страни членки поради метода им към Иран.

Помпейо беседва в Рейкявик с исландски представители за политиката в Арктика, заканите, идващи от Русия, и други свързани с НАТО въпроси по сигурността.

Преди да направи късото посещаване в Исландия на път за Вашингтон, той се отби за малко в Брюксел за работна закуска с Могерини. Срещата се състоя, откакто през вчерашния ден американският вицепрезидент Майк Пенс упрекна Англия, Франция, Германия и Европейски Съюз като цяло, че се пробват да заобиколят глобите на Съединени американски щати против Иран.

Пенс също по този начин прикани Европейски Съюз да последва образеца на Съединени американски щати и да се отдръпна от нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година

Американският вицепрезидент насочи своите рецензии на конференция за Близкия изток в Полша. Могерини не участва на форума, а Франция и Германия не изпратиха представители на държавно равнище.

Дипломати от Европейски Съюз споделиха преди конференцията, че тя наподобява има за цел да забие чеп сред европейците и Иран в миг, когато общността се мъчи да резервира нуклеарната договорка с Техеран, откакто Съединени американски щати се изтеглиха от нея предходната година.

На срещата с Помпейо в Брюксел Могерини се усмихна, поклати глава и отмина въпрос за речта на Пенс. Нито един от двамата не направи изказване пред медиите.

Висш чиновник от Европейски Съюз, който не е участвал, само че е осведомен със срещата, сподели, че Могерини и Помпейо " не са обсъждали съответно Иран ". По думите му Иран е участвал в подтекста на разискванията за Близкия изток.

Острите рецензии на Пенс заплашиха да изопнат още повече американско-европейските връзки, които така и така са влошени по доста въпроси, в това число търговията и разноските за защита.

Англия, Франция и Германия дружно с останалите страни от Европейски Съюз не престават да поддържат нуклеарната договорка, разглеждайки я като най-хубавия метод да се попречи на Иран да създаде атомни оръжия.

Цитираният чиновник на Европейски Съюз сподели, че Могерини и Помпейо са разговаряли и за вероятно налагане на наказания на Русия, откакто тя задържа украински военни кораби и техните екипажи в региона на Азовско море.

Европейски Съюз работи по възбрана за пътешестване и заледяване на активи на няколко съветски чиновници от междинен сан.

Външните министри от Европейски Съюз ще обсъдят въпроса в понеделник, само че е малко евентуално тогава да бъдат оповестени някакви наказания.

Могерини и Помпейо са разискали също по този начин рецесията във Венецуела, спора в Сирия, мирните старания за Афганистан и идната среща на върха сред Съединени американски щати и Северна Корея, съобщи цитираният чиновник на Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР