Американският държавен секретар Антъни Блинкен обеща подкрепата на Съединените щати

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкен обеща подкрепата на Съединените щати
Коментари Харесай

Блинкeн обеща подкрепата на САЩ за независимостта на Казахстан

Американският държавен секретар Антъни Блинкен даде обещание поддръжката на Съединените щати за независимостта на Казахстан. Блинкен е на обиколка в Централна Азия.

Пътуването на Антъни Блинкен цели усилване на въздействието на Съединените щати в Централна Азия.

" Решени сме да създадем връзките ни още по-силни ", съобщи държавният секретар след диалози с президента Касъм-Жомарт Токаев, представен от БНР.

Преди да продължи към Узбекистан, в Астана Блинкен ще беседва с външните министри на всичките пет някогашни руски републики в Централна Азия, които включват още Киргизстан, Таджикистан и Туркменистан.

Държавите от Централна Азия имат дългогодишни връзки в региона на сигурността и стопанската система с Русия, само че за разлика от другата някогашна руска република Беларус, те не застанаха зад Москва във войната. И петте централноазиатски страни се въздържаха или не гласоподаваха предходната седмица за резолюцията на Общото заседание на Организация на обединените нации, която упорства Русия да изтегли войските си от Украйна.

За усилване на въздействието в района се бори и Китай, считан от Вашингтон за най-значимия дълготраен противник. Миналата година президентът Си Дзинпин избра Казахстан и Узбекистан за първото си задгранично пътешестване след пандемията.

Това е първата аудиенция на Блинкен в столиците на Казахстан и Узбекистан в качеството му на началник на американската дипломация в държавното управление на Байдън. Обиколката се организира броени дни след първата годишнина от началото на съветската инвазия в Украйна и ще бъде тест за това доколко се простира въздействието на Москва в района.

" Основната ни цел е да покажем, че Съединени американски щати са благонадежден сътрудник и че виждаме компликациите, пред които тези стопански системи се изправят – високите цени на храните и горивата, високите равнища на безработица, компликациите при износа на артикули, бавното възобновяване от коронавирус пандемията и огромния приток на мигранти от Русия ", споделя Доналд Лу, почитан чиновник на Държавния департамент, отговарящ за Южна и Централна Азия, представен от Българска телеграфна агенция.

Русия и Казахстан споделят най-дългата непрекъсната сухопътна граница в света, което провокира терзания измежду някои казахстанци за сигурността на страната.

Утре Блинкен ще посети Узбекистан, с цел да се срещне с президента Шавкат Мирзийоев.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР