Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че е провел „откровен“

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че е провел „откровен“
Коментари Харесай

Блинкън и Лавров обсъдиха по телефона размяна на затворници

Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че е провел „ прям “ диалог с съветския външен министър Сергей Лавров. Разговорът по самодейност на Блинкън е бил опит да се контракти освобождението на двама американци, които са в съветски затвор.

Пред кореспонденти Блинкън съобщи, че диалогът е бил "откровен и непосредствен ", като той е изискал Кремъл да одобри отправеното "съществено предложение " за освобождение на Пол Уейлан и Бритни Грайнър.

Разговорът се състоя в миг, в който администрацията на президента Джо Байдън е изправена под публичен напън за освобождение на двамата американци - баскетболната звезда Грайнър, която е в съветски затвор за това, че е била хваната с масло от канабис и Уeйлан - някогашен пехотинец - вкаран в пандиза по обвинявания в шпионаж, които той отхвърля.

Американското предложение, което съгласно локални медии е изпратено преди няколко седмици, включва замяна на двамата американци за Виктор Бут - наказан за трафик на оръжие руснак, който е в американски затвор, осведоми БНР.

Разговорът Блинкън и Лавров в петък бе първият сред двамата от 15 февруари насам, когато американският външен министър предизвести Русия да не нахлува в Украйна.

Според представителят на Държавния департамент Нед Прайс Блинкън няма проекти да се срещне с Лавров идната седмица, когато и двамата ще бъдат в Камбоджа.

Междувременно Белия Дом дефинира като "несериозен " всекидневен отговор на предлагането на Съединени американски щати, направено по разследващи канали преди няколко седмици от съветската Федерална работа за сигурност.

Отговорът, за който заяви Си Ен Ен, включвал контрапредложение за освобождение на различен руснак - Вадим Красиков. Красиков бе наказан предходната година за това, че е прострелял чеченска опозиционна фигура в Берлин. Красиков е в затвор е Германия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР