Американският държавен секретар Антъни Блинкън обсъди ситуацията в Украйна с

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън обсъди ситуацията в Украйна с
Коментари Харесай

Антъни Блинкън и Ван И обсъдиха войната в Украйна, ЕС предложи Пекин да е посредник за мир

Американският държавен секретар Антъни Блинкън разиска обстановката в Украйна с китайския външен министър Ван И в телефонен диалог, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция. Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс заяви, че в диалога Блинкън е определил войната на Москва против Украйна като преднамерена, непровокирана и неоправдана. Той е отбелязал, че светът в този момент гледа кои страни застават на страната на главните правила на независимост, самоопределяне и суверенитет, добави представителят.

По-рано посланик номер 1 на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че единствено Китай може да се нагърби с ролята на медиатор сред воюващите страни.

Китай до момента се въздържа да осъжда съветската намеса в Украйна и даже отхвърля да приказва за инвазия.

Какво още си споделиха Блинкън и Ван И

Блинкън е споделил на Ван И, че светът работи в унисон, с цел да отговори на съветската експанзия и е уверил, че Москва ще заплати висока цена.

Ван И пък е декларирал, че Китай предизвиква и директните договаряния сред Русия и Украйна. " Надяваме се, че сраженията ще бъдат прекратени допустимо най-скоро и ще бъде избегната филантропична рецесия в огромни мащаби ", е декларирал Ван И.

Това е първи телефонен диалог сред двамата от началото на съветската военна атака в Украйна.

Ще стане ли Китай медиатор

Същевременно през днешния ден посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел пледира в изявление за в. " Мундо " за това Китай да играе ролята на медиатор в границите на вероятно споразумяване на спора в Украйна, съобщи Франс прес.

" Ние, европейците, не можем да бъде медиатори, това е явно. Няма вероятен Нормандски формат. Съединени американски щати също не могат да бъдат. Кой тогава? Може да бъде единствено Китай ", споделя Борел пред испанското издание.

" Дипломацията не може да бъде само европейска или американска. Китайската дипломация би трябвало да играе роля тук ", добавя той. Борел обаче разяснява, че към този момент Европейски Съюз не е желал от Китай сходно нещо, нито пък китайците към този момент са поискали да играят ролята на медиатор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР