Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази сериозно безпокойство от възможно

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази сериозно безпокойство от възможно
Коментари Харесай

САЩ се безпокоят от възможното присъствие на руската военна компания Вагнер в Судан

Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази съществено безпокойствие от допустимо наличие на съветската наемническа формация " Вагнер " в Судан, където суданската армията на паравоенните Сили за бърза поддръжка водят в продължение към този момент на 10 дни яростни боеве, лишили живота на стотици хора, съобщи Франс прес.

" Имаме доста съществени опасения по отношение на присъединяване на групировката на Пригожин - групировката " Вагнер " - в Судан, " сподели Блинкън на взаимна конференция с кенийския си сътрудник Алфред Мутуа, който разкритикува ролята на някои страни в Близкия Изток.

„ От известно време сме обезпокоени от ролята, която играят някои от нашите другари в Близкия изток, както и Русия и други, които поддържат едната или другата страна “, сподели министърът на външните работи на Кения.

„ Сега не е моментът да взимане на страна в спора “, сподели той, като помоли „ външните сили да оставят Судан на мира “. Мутуа не уточни съответна страна.

От своя страна, Блинкън означи, че групировката " Вагнер ", която работи в Мали или Централноафриканската република (ЦАР), носи там  " където отиде единствено гибел и опустошения ".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън сподели, че суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) са договорили 72-часово прекъсване на огъня, което влиза в действие през днешния ден в среднощ, съобщи ДПА Американският първи посланик добави, че е насърчил двете враждуващи фракции напълно да съблюдават това съглашение.

" За да подкрепят  дълготрайно прекъсване на огъня Съединени американски щати ще координират напъните си с районните и интернационалните сътрудници. Ще продължим да работим със суданските враждуващи фракции и с нашите сътрудници за реализиране на споделената цел за връщане към цивилно ръководство в Судан ", сподели Блинкън.

Досегашните съглашения за преустановяване на огъня в Судан бяха неведнъж нарушавани, показва ДПА.

 

Докато задграничните държавни управления продължаваха да изтеглят жителите си от затъващия в безпорядък Судан, десетки хиляди суданци избягаха по суша в прилежащите страни, рискувайки живота си, съобщи ДПА. 

" Цивилни жители бягат от регионите, наранени от сраженията, в това число към Чад, Египет и Южен Судан ", осведоми Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси. Хиляди бежанци се събират и на границата с Етиопия, допълват от службата.

Сраженията в Хартум не престават, а въздушни удари има и по град Омдурман, който е прилежащ на столицата и се намира на север от нея, и по предградието Калакла. Няколко жилищни здания са се срутили в Калакла, демонстрират видеозаписи и репортажи. Местни поданици се опитвали да намерят хора, затрупани под руините. 

Съобщава се, че и в региона на Западен Дарфур е имало сражения.

Договореното от страните в спора преустановяване на огъня за празненствата по случай края на мюсюлманския месец на постите рамазан, което се съблюдава единствено отчасти от петък вечерта, би трябвало да завърши в понеделник вечерта, след което е допустимо да се стигне до ново ожесточаване на сраженията, показва ДПА.

Двамата най-могъщи генерали в Судан и техните елементи се борят за превъзходство към този момент повече от седмица, при което починаха стотици хора, напомня организацията.

Фактическият президент Абдел Фатах Бурхан, който е и главнокомандващ на армията, се бори против своя заместител Мохамед Хамдан Дагало, водач на мощната паравоенна формация Сили за бърза поддръжка (СБП). Двамата са отпред на богатата на злато и нефт страна с население от към 46 млн. души от военния прелом през 2021 година насам. 

По данни на Организация на обединените нации от началото на спора са починали минимум 427 души, а 3700 са били ранени.

Повече от 1000 души са евакуирани от Судан, съобщи през вчерашния ден ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, като благодари на Франция за помощта ѝ в интервенцията. Той също по този начин благодари на страните за това, че са евакуирали освен своите жители, " само че и всички жители, които са могли ". 

По-късно френският президент Еманюел Макрон съобщи, че досега Франция е евакуирала над 400 души от Судан, в това число 150 французи.

Германският канцлер Олаф Шолц благодари на немските въоръжени сили, Бундесвера, за напъните им за евакуация. " Това е рискова задача, само че е значимо жителите на нашата страна и на други страни да бъдат доведени в сигурност ", съобщи Шолц.

Четири самолета на немските военновъздушни сили са евакуирали повече от 400 души от Судан досега на фона на напъните на редица страни да изтеглят допустимо най-бързо своите сънародници от Хартум, до момента в който в страната работи несигурно помирение, съобщи Ройтерс.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР