Американският държавен секретар Антъни Блинкън и израелският премиер Бенямин Нетаняху

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън и израелският премиер Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

Блинкън: Офанзива срещу Рафах рискува да изолира още Израел. Нетаняху: Ще действаме и без подкрепата на САЩ

Американският държавен секретар Антъни Блинкън и израелският министър председател Бенямин Нетаняху през днешния ден се разминаха съществено във връзка с Рафах.

Блинкън съобщи, че атака против Рафах в линията Газа рискува да " изолира още повече " Израел и ще навреди на сигурността му в дълготраен проект, съобщи Ройтерс.

При отпътуването си от Израел той каза пред публицисти, че е провел " откровени диалози ", имайки поради срещите с израелски публични представители, в това число с Нетаняху.

Една военна сухопътна интервенция в Рафах " рискува да отнеме живота на още цивилни. Рискува да провокира по-голям безпорядък в доставките на филантропична помощ. Рискува още повече да изолира Израел в интернационален проект и да заплаши дълготрайната му сигурност и престиж ", сподели Блинкън.

По време на срещата с Нетаняху Блинкън е подчертал нуждата от отбрана на цивилното население в Газа и поддържане на доставките на филантропична помощ както по суша, по този начин и по морски направления, съобщи Държавният департамент на Съединени американски щати.

Държавният секретар също по този начин е разискал напъните за реализиране на съглашение за преустановяване на огъня за най-малко шест седмици, което ще обезпечи освобождението на заложници и ще разреши увеличение на филантропичната помощ, уточни в изказване представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкън  беседва и с стачкуващи в Тел Авив, които упорстваха Израел да се концентрира върху освобождението на заложниците, държани от " Хамас ", като ги увери, че работи, с цел да върне тези хора вкъщи. Няколко десетки души, измежду които и членове на фамилиите на заложници, се събраха пред хотела в Тел Авив, където беше отседнала делегацията на Блинкън, носейки плакати, призоваващи за неотложно преустановяване на огъня в Газа. Блинкън се срещна в хотела и със фамилиите на израелски заложници с американско поданство, заяви американски чиновник.
Нетаняху: Готови сме да предприемем дейности и без поддръжката на Съединени американски щати
Израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи през днешния ден, че страната му остава уверено настроена да изпрати сили в град Рафах в най-южната част от линията Газа, където са намерили леговище повече от един милион палестинци, и че при нужда е подготвена да предприеме дейности без поддръжката на Съединените щати, съобщи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че той е споделил това в конюнктура на напрегнати връзки сред двамата съдружници, в миг, когато войната в линията Газа продължава към този момент шести месец.

В публично изказване Нетаняху заяви, че е споделил на пристигналия на посещаване в Израел държавен секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, че няма по какъв начин ислямисткото придвижване „ Хамас “ да бъде победено без нахлуване в Рафах. По време на шестото си пътешестване до Близкия изток за последната половин година Блинкън се срещна на четири очи с израелския министър председател за договаряния, целящи усилване на притока на филантропична помощ в Газа.

Нетаняху съобщи, че е благодарил на Блинкън за поддръжката в битката против „ Хамас “ и че Израел признава потребността да се пази животът на цивилните.

„ Казах му, че се надявам, че ще го [настъплението в Рафах] създадем с поддръжката на Съединени американски щати, само че и че, в случай че би трябвало, ще го създадем сами “, съобщи израелският министър председател.

Според Израел Рафах е последната твърдина на екстремистите от „ Хамас “ и че има проект по какъв начин да бъдат евакуирани цивилните преди готвеното нахлуване. Вашингтон обаче предизвестява, че наземна интервенция би била „ неточност “, от която хората, намерили леговище в града, ще пострадат тежко.

Израел твърди, че през днешния ден е ликвидирал и заловил стотици бойци на „ Хамас “ по време на траяла пет дни интервенция в болничния комплекс „ Аш Шифа “ в Газа. Това е едно от дребното останали даже отчасти настоящия лечебни заведения в северната част на анклава. „ Хамас “ и медицинският личен състав отхвърлят на място да е имало бойци.

Напрежението сред Съединени американски щати и Израел става все по-публично, като американският президент Джо Байдън назова акцията на Израел в Газа „ несъразмерна “ и сподели, че при нея умират прекалено много цивилни, отбелязва Ройтерс.

Войната беше провокирана от нападението в Южен Израел на бойци на „ Хамас “, при което бяха убити 1200 и отвлечени 253 души. Повече от 32 хиляди палестинци са починали при последвалите израелски бомбардировки по данни на здравните управляващи в Газа.

Преди срещата Блинкън съобщи, че ще накара Нетаняху да предприеме незабавни ограничения за приемането на спомагателна филантропична помощ в гъсто популации анклав, заплашван съгласно Организация на обединените нации от апетит.

Американски чиновници обявиха, че доставките по суша би трябвало бързо да се усилят и че помощта би трябвало да се поддържа в дълготраен проект.

„ Сто % от популацията в Газа страда от високи равнища на остра продоволствена неустановеност. Не можем и не би трябвало да разрешаваме това да продължи “, съобщи Блинкън на конференция нощес.

Израел, който наблюдава всички колета към Газа и е закрил достъпа към северната част на анклава, отхвърля обвиняванията, че лимитира доставките, и твърди, че там доближава задоволително помощ.

„ Доколкото знаем, съгласно анализите ни няма апетит в Газа. Има задоволително количество храна, което влиза в Газа всекидневно “, съобщи пред кореспонденти полк. Моше Тетро, началник на Израелската администрация за съгласуваност и връзка за Газа.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР