Американският Държавен департамент съобщи, че във връзка с ескалацията на

...
Американският Държавен департамент съобщи, че във връзка с ескалацията на
Коментари Харесай

САЩ започнаха да евакуират свои граждани от Хаити с хеликоптери

Американският Държавен департамент заяви, че по отношение на ескалацията на насилието в Хаити американски хеликоптери в сряда са почнали да извършват чартърни полети за евакуация на жители на Съединени американски щати от столицата Порт о Пренс, като с първия полет са били превозени над 15 души до Доминиканската република, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според представител на Държавния департамент хеликоптерите ще дадат опция дневно да бъдат евакуирани по над 30 американски жители.

Миналата седмица хаитянският министър председател Ариел Хенри разгласи, че ще подаде оставка, само че към момента не е назначен краткотраен президентски съвет според проект, който да е подсилен от карибските страни и от Вашингтон.

Тежко въоръжени групировки са завладяли огромна част от столицата, а правозащитни организации и деятели оповестяват за всеобщи случаи на убийства, отвличания и полово принуждение. По оценки на Организация на обединените нации над 360 000 души са били вътрешно разселени.

Ведант Пател, заместник-говорител на Държавния департамент, сподели, че близо 1600 американците са попълнили онлайн формуляр с искане за информация по отношение на опциите да изоставен на Хаити, само че че не всички от тях са поискали помощ в тази посока. Част американските жители са търсили обща информация за сигурност, разясни Пател.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР