Американските законодатели отхвърлиха кандидатурата на твърдолинейния консерватор Джим Джордан за

...
Американските законодатели отхвърлиха кандидатурата на твърдолинейния консерватор Джим Джордан за
Коментари Харесай

Американските законодатели отхвърлят отново твърдолинейния Джордан като председател на Камарата

Американските законодатели отхвърлиха кандидатурата на твърдолинейния реакционер Джим Джордан за ръководител на Камарата на представителите за повторно в сряда, защото вакуумът на водачеството сковава Вашингтон за 15-ти ден, без да се вижда ясна резолюция.

Долната камара на Конгреса е в застой, откогато републиканският представител Кевин Маккарти беше свален от крайната десница на неговата партия на 3 октомври – оставяйки я неспособна да се оправи с идното затваряне на държавното управление или война в Близкия изток.

Йордания, асистент на обхванатия от кавги Доналд Тръмп, можеше да си разреши да загуби единствено четири републикански гласа, само че 22-ма от сътрудниците му отхвърлиха кандидатурата му при второто гласоподаване - двама повече, в сравнение с бяха против него ден по-рано.

Израел-Хамас спор, възобновеният напън за помощ за Украйна и опасността от прекъсване на работата на държавното управление фрапантно покачиха залозите, като републиканците се надяваха, че незабавната нужда Конгресът да отговори ще сплоти разпокъсаната партия.

Но центристките сътрудници на Джордан, към този момент внимателни към неговия твърдо дясна политика, изрази неспокойствие от съгласуваните старания за привличане на спомагателни гласове за 59-годишния някогашен първенец по битка.

„ Всеки ден, който минава без представител на Камарата, е риск за националната сигурност “, сподели покровител на Джордан и калифорнийския републиканец Дейвид Валадао.

" Гласувах за претендента на Републиканската конференция за представител, тъй като би трябвало да се върнем на работа, а не можем да създадем това, до момента в който нямаме представител. "

Второто проваляне на Джордан усложни паниката към републиканците безпорядък, което подтиква възходяща група законодатели – в това число Валадао – да упорства за разширение на лимитираните пълномощия на настоящия, значително параден длъжностен ръководител.

Но Джордан не сподели признаци на отпадане, както се зарече неговият представител Ръсел Дай пред кореспонденти, че конгресменът ще „ продължи “, като идващият кръг се чака в четвъртък.

Няма ясна алтернатива 

Преброяването на Йордания от 199 гласа означи първия път от век, в който номинираният от болшинството е понижен под 200.

Влиятелният ръководител на правосъдната комисия ще се чака да покаже доста усъвършенстване на третия тур на гласуването, само че все пак несъгласните наподобява са вкопани.

Неговите съперници републиканци се срещнаха, откакто гласоподаваха против него за първи път във вторник и съвсем всички потвърдиха възраженията си, като някои предричаха, че Джордан единствено ще получи повече поддръжка.

Депутатът от Охайо няма доста благосклонност измежду редовите чиновници, която неговият предходник прекара години в обработване, и е малко евентуално той да бъде разрешиха 15-те кръга на гласоподаване, които бяха нужни на Маккарти, с цел да бъде определен.

Партийните стратези се тормозят, че връщането на Джордан обратно може да предвещава дни на по-нататъшна невъзможност, защото няма явна опция с поддръжката и профила, които да задържат партия, която е станала синоним на разделяне и дисфункция.

" Защо да се кандидатирам за кмет на град, който преди малко беше бомбардиран? " попита онлайн политическият издател Punchbowl News.

Има инерция зад натиска за публично назначение на длъжностен ръководител Патрик Макхенри за стеснен интервал от два или три месеца - разширявайки неговите чисто церемониални пълномощия, тъй че той да може да внесе законодателство на пода. < p> Лидерът на демократичното малцинство Хаким Джефрис не се ангажира обществено да поддържа този ход, до момента в който се насочваше към партийна среща след гласуването, макар че не го изключи.

„ Имахме две цели на тази среща. Първата цел, да спрете Джим Джордан... Втората цел е да отворим още веднъж Камарата ", сподели той.

 Но Скот Пери, ръководител на твърдодесния фракционен конгрес за независимост на Камарата, сподели, че овластяването на Макхенри би било " гласоподаване, което да ви държи разорени и Вашингтон строшен. “

„ Казах ви – каквото и да става – няма да гласоподавам за статуквото и държа на думата си “, разгласява той в X, прочут преди като Twitter.

( AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР