Американските военновъздушни сили бързат да се отърват от своите стелт

...
Американските военновъздушни сили бързат да се отърват от своите стелт
Коментари Харесай

The Telegraph: Америка има криза с изтребителите

Американските военновъздушни сили бързат да се отърват от своите стелт изтребители Lockheed Martin F-22 Raptor. Основният мотив: 32-те минимум осъвременени версии Block 20 на свръхзвуковия стелт изтребител от пето потомство са непригодни за пердах и дружно костват съвсем половин милиард $ годишно за поддръжка, предава " Фокус ".

Както написа The ​​Telegraph, F-22 е най-мощният и най-модерният изтребител в американския боеприпас. Това е може би най-големият военен аероплан, основан до момента. Но поддържането на по-стари F-22 в употреба е непостижимо скъпо в миг, когато военновъздушните сили се пробват да финансират набор от нови качества, в това число нови изтребители, бомбардировачи, радарни самолети, дронове, спътници и балистични ракети с нуклеарни глави.

Какво му е на F-22

Но плануваното отдръпване на съвсем 30-годишните Block 20 F-22 би отслабило силите от Raptor, съгласно нов отчет на Службата за отчетност на държавното управление на Съединени американски щати. На военновъздушните сили към този момент е неразрешено да унищожават каквито и да било F-22 за най-малко няколко години.

Това е по този начин, тъй като Block 20 са образователни самолети. Без тях Военновъздушните сили ще би трябвало да назначат някои от своите осъвременени Block 30/35 F-22, които имат усъвършенствани датчици и оръжия, за подготвителни задачи. Крайният резултат ще бъде надълбоко понижаване на броя на наличните за пердах F-22.

" Въздушните сили не са документирали по какъв начин биха обучили или тествали F-22 – настоящите функционалности на Block 20 – без аероплан Block 20. Освен това не са документирали провокациите, с които биха могли да се сблъскат бойните подраделения, в случай че подготвени за осъществяване на задания самолети Block 30/35 се употребяват за образование или тествания вместо Block 20 ", се споделя в документа на Управлението за отчетност на държавното управление на Съединени американски щати.

Днес има 150 подготвени за пердах Block 30/35. Ако и когато Военновъздушните сили изтеглят Block 20, ще останат единствено 129 оперативни Блок 30/35. Останалите оперативни F-22 ще бъдат изпратени за образование или тестване.

На летище с шест предни ескадрили, летящи с F-22 — пет в настоящите военновъздушни сили, една в Националната военновъздушна армия — обстановката би била още по-ужасна. Със комплицирани датчици и деликатни покрития, които заблуждават радара, F-22 е придирчив и изисква поддръжка. Ескадрилата се нуждае от 24 самолета, с цел да подсигурява, че 12 самолета са налични за полет всеки ден, съгласно Службата за отчетност на държавното управление на Съединени американски щати.

Следователно на процедура няма 150 боеспособни F-22, а към 75. Изтеглянето на Block 20 ще понижи този брой до 64 или 65. Това е извънредно малко поради голямата отговорност, която носят ескадрилите Raptor. Военновъздушните сили и в действителност цялата американска войска и тези на нейните най-близки съдружници разчитат на тази дребна мощ от F-22 да води битката за надзор над въздуха в огромна война с, да речем, Китай.

Предвид залога, военновъздушните сили би трябвало да бъдат извънредно внимателни при изтеглянето даже на един F-22, да не приказваме за повече от 30 от тях. Особено като се има поради, че условната подмяна на F-22 със идващото потомство изтребител Air Dominance е в бюджетна взаимозависимост от 2026 година

Освен в случай че военновъздушните сили и Конгресът не намерят метод да платят за програмата NGAD и Конгресът разреши на военновъздушните сили да пенсионират 32 по-стари F-22, Военновъздушни сили скоро могат да се окажат в несигурната позиция да би трябвало да изгубят контрола над въздуха в интерес на възходящи, осъвременени китайски военновъздушни сили със редуциране и остаряване на парка от F-22 - без помощ на хоризонта за евентуално десетилетия напред.

Криза за изтребители

Невероятно, само че тези 32 по-стари изтребители Block 20 не са единствените изтребители, които Военновъздушни сили желаят да изведат от употреба рано. Службата също по този начин желае да редуцира половината от своите изтребители-бомбардировачи Boeing F-15E Strike Eagle, като в същото време понижи броя на новите F-15EX, които купува.

Тези съкращения биха били по-малко тревожни, в случай че другият сериен изтребител на Военновъздушни сили, Lockheed Martin F-35 Lightning II, не беше такова злополучие. Военновъздушните сили изостават с десетилетия и стотици милиарди долари над бюджета от първичния си проект за придобиване на повече от 1700 F-35. През годината не е получен нито един нов F-35.

" Военновъздушните сили претърпяват рецесия с изтребители, само че тази рецесия няма да бъде решена посредством извеждане от употреба на образователни самолети и понижаване на силите за предимство във въздуха, които евентуално към този момент са прекомерно дребни “, написа изданието.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР