Американските власти разследват бившия съветник по националната сигурност в Белия

...
Американските власти разследват бившия съветник по националната сигурност в Белия
Коментари Харесай

Разследват бивш съветник на Тръмп за тайна сделка с Турция за екстрадирането на Гюлен


Американските управляващи проверяват някогашния консултант по националната сигурност в Белия дом Майкъл Флин за това дали са му били предлагани милиони долари в подмяна на изгонването на турския просветител Фетхуллах Гюлен в Турция.

Специалният прокурор Робърт Мълър проверява среща сред Флин и почитан турски държавен представител няколко седмици след успеха на Доналд Тръмп на президентските избори, оповестяват вестник „ Уолстрийт джърнъл “ и американският ефирен канал NBC News.

Според информацията на медиите по време на срещата е било обсъждано възможното погашение на 15 млн. $ в подмяна на това Флин, щом стартира работа в Белия дом, да обезпечи депортирането на Гюлен – политически конкурент на турския държавен глава Реджеп Ердоган и считан от Анкара за уредник на миналогодишния опит за прелом в страната. Флин също по този начин е трябвало да помогне за освобождението на обвързвания с Ердоган предприемач от турско-ирански генезис Реза Зараб.

И двете медии се базират на осведомени източници, близки до следствието на Мълър, който изследва и това дали членове на акцията на Тръмп са имали връзки с Русия.

Според осведомените неотдавна Мълър е провел изявленията със очевидци във връзка със срещата от декември 2016 година, която се е провела в модерното заведение „ 21 Club “ в Ню Йорк.

„ Уолстрийт джърнал “ показва, че в границите на предлагането Флин и синът му Майкъл Флин-младши е трябвало да получат 15 млн. $ за предаването на Гюлен на турските управляващи. Според изданието няма данни до каква степен е стигнала договорката, нито има информация за правени заплащания.

Разговорът с турския е представител е включвал и способи извеждането на Гюлен от страната, в това число с частен аероплан до отдалечения турски остров Имралъ. На него има затвор, в който доживотната си присъда излежава различен зложелател на турската страна – водачът на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан.

NBC оповестява също, че турският представител е изискал от Флин да помогне и за освобождението на Зараб, който е задържан в Маями през 2016 година по обвинявания в това, че е оказал помощ на Иран да заобиколи американските наказания. Бизнесменът е задържан без право на гаранция и може да получи присъда до 30 години затвор, в случай че бъде приет за отговорен по обвиняванията против него в нарушение на наказания и пране на пари.

Въпреки че работата му е съсредоточена главно върху Русия, Мълър има необятни пълномощия, задълбавайки се в активността на Флин като консултант на Тръмп.

Флин, който е пенсиониран боен, оглавявал Агенцията за военно разузнаване на Съединени американски щати, стана консултант по националната сигурност на Тръмп, откакто публично пое президентския пост на 20 януари тази година. Той обаче беше заставен да напусне единствено три седмици по-късно поради обвинявания за негови връзки с Русия. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР