Американските Сухопътни войски се сдобиха днес с първата си постоянна

...
Американските Сухопътни войски се сдобиха днес с първата си постоянна
Коментари Харесай

Сухопътните войски на САЩ установиха постоянно присъствие в Полша

Американските Сухопътни войски се снабдиха през днешния ден с първата си непрекъсната база в Полша, заяви полската новинарска организация ПАП.

Базата, публично наречена " Американски гарнизон - Полша " (US Army Garrison Poland), е ситуирана край западния полски град Познан. Тя ще извършва функционалностите на предно командване на Пети армейски корпус на Съединени американски щати.

" Днес ставаме очевидци на началото на непрекъснато наличие на американски боен гарнизон на полска земя ", сподели полският министър на националната защита Мариуш Блашчак на церемонията по откриването. " Това е значимо събитие както за историята на Полша, по този начин и за историята на полско-американските взаимоотношения ", добави той.

" Важно е, че западният свят е единен, че западният свят се усеща предпазен, а той се усеща предпазен, когато нашите въоръжени сили си взаимодействат ", съобщи още Блашчак.

Според него организацията на американския боен гарнизон в Полша е била осъществена чрез близкото съдействие сред въоръжените сили на двете страни. " Това е значимо за сигурността на страната, само че също и за сигурността на целия Източен фланг на НАТО ", сподели той.

Марк Бжежински, посланикът на Съединени американски щати в Полша, съобщи, че наличието на американските Сухопътни войски в Полша ще донесе дълготрайна сигурност за страната.

" Това е знак, че ние ще останем тук, че Съединените щати са ангажирани с Полша и НАТО и че сме обединени пред лицето на съветската експанзия, добави Бжежински.

Джон Колашески - генералът, командващ на Пети армейски корпус на Съединени американски щати - сподели, че гарнизонът потвърждава американското присъединяване в обезпечаването на сигурността за Европа и за поляците.

Понастоящем съюзническите войски, ситуирани в Полша, са повече от когато и да било и ролята на гарнизона, въпреки и скромна на пръв взор, е значима за поддържането на бойната подготвеност на съюзническите военни подразделения, добави той.

Щабът наброява 13 военни и 140 цивилни, като през март Пентагонът сподели, че първите военнослужещи към този момент са пристигнали в базата.

Създаването на щаба и на гарнизона е резултат от решение, взето от американския президент Джо Байдън на срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 година

Съединените щати имат сходни бази в Белгия, Германия и Италия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР