Американските разузнавателни служби са предупредили британските си колеги да следят

...
Американските разузнавателни служби са предупредили британските си колеги да следят
Коментари Харесай

Саудитска Арабия планирала да шпионира годеницата на Кашоги във Великобритания

Американските разследващи служби са предизвестили английските си сътрудници да наблюдават деликатно Хатидже Дженгиз , годеницата на убития саудитски публицист Джамал Кашоги, откакто разбрали за проект на Саудитска Арабия да шпионира Дженгиз във Англия предходната година.

Информацията популяризира вестник " Гардиън ", базирайки се на източници от западното разузнаване.
 Рияд направил първия ход да затвори устата на Джамал Кашоги след рецензия на тирада на Тръмп
Рияд направил първия ход да затвори устата на Джамал Кашоги след рецензия на тирада на Тръмп

Това излиза наяве от отчет на Организация на обединените нации по отношение на информацията, че Рияд е проникнал в телефона на шефа на " Амазон " Джеф Безос

Съединени американски щати имат вяра, че Рияд е имал " упоритостта и желанието " да следи Дженгиз в Лондон през предишния май, седем месеца след убийството на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул, където журналистът се опита да се снабди с документи за брак.

Не е ясно дали Саудитска Арабия е възнамерявала да следи Дженгиз електронно или физически, а също по този начин дали е било сполучливо.

Разкритието, че разследващите организации са се страхували, че Дженгиз е цел и че Саудитска Арабия се е подготвяла да го направи на Острова малко след убийството на Кашоги ще провокира безпокойствие в дипломатическите кръгове.

Също ще подчертае терзанията на правозащитници, които от дълго време предизвестяват, че Саудитска Арабия употребява средства за следене и заплашване на дисиденти и критици на монархията.

В същото време колумнист на " Вашингтон пост " разкри, че неотдавна Държавният департамент на Съединени американски щати е отхвърлил предложение на американската военна компания DynCorp да образова саудитските спецслужби , тъй като монархията не може да предотврати противозаконни секрети интервенции като убийството на Кашоги.

По-рано тази седмица стана ясно, че Саудитска Арабия хакнала телефона на милиардера Джеф Безос.

През октомври 2018 година саудитски екип умъртви Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР