Американските разузнавателни служби са предотвратили инвазия на Сърбия в Косово

...
Американските разузнавателни служби са предотвратили инвазия на Сърбия в Косово
Коментари Харесай

Тайм: Американското разузнаване е предотвратило сръбска инвазия в Косово

Американските разследващи служби са предотвратили инвазия на Сърбия в Косово и нова война на Балканите през септември 2023 година


Това излиза наяве от следствие на американското списание " Тайм ", което разкри незнайни до момента елементи към скупчването на сръбската войска по границата, единствено няколко дни след терористичната офанзива на 24 септември 2023 година в село Банска, Северно Косово, съобщи БГНЕС.


На тази дата група въоръжени сърби умъртви косовски служител на реда и се барикадира в локалния манастир. След обезвреждане на нападателите косовските управляващи откриха огромни количества оръжия, скрити в северната част на страната.

На 27 септември специалист по Балканите в Белия дом получава обезпокоително телефонно позвъняване от американска разследваща организация.

" Бяхме доста обезпокоени, че Сърбия може да се готви за военна инвазия ", съобщи пред " Тайм " чиновник на Съвета за национална сигурност (СНС) на Съединени американски щати.

Тогава поражда въпросът какво да се направи за разрешаване на казуса.


Месеците на възходящо напрежение в балканското кътче на Югоизточна Европа не притеглят необикновен интерес от медиите по света.

Дипломатическите старания на Обединеното кралство, Италия и други страни с войски на място в Косово не съумяват да успокоят обстановката.

" Във Вашингтон вниманието беше ориентирано към хаоса в Конгреса; в по-голямата част от Европа главният приоритет беше да се подсигурява продължаваща поддръжка за Украйна ", сподели още източникът.

Като част от напъните за оказване на напън върху Сърбия да се отдалечи от границата с Косово, съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан утвърждава настояването на екипа си в Европа за разсекретяване на секретна информация за скупчването на сръбската войска.

" Разузнавателната дирекция редактира класифицирани елементи, с цел да прикрие източниците и методите, стоящи зад събирането на разследващата информация. След това изпраща настояването до Службата на шефа на националното разузнаване (ODNI) в Северна Вирджиния по класифицирана е-поща ", написа изданието.

На 29 септември, след двудневна работа по разсекретяването на информацията, Джон Кърби от Съвета за национална сигурност свика непланирана среща с представители на пресслужбата на Белия дом. Той дава информация, че сръбското войсково скупчване включва съвременни артилерийски, танкови и пехотни елементи.

След като информацията става обществено притежание европейските страни се причисляват към Съединени американски щати в упражняването на дипломатически напън върху Белград, а Англия афишира изпращането на спомагателни войски в Косово. В рамките на няколко дни сръбските войски се отдръпват.

Разсекретяването и оповестението на информацията за придвижването на сръбските войски е един от образците за нов метод на Белия дом към потреблението на разследваща информация, който беше натрапен вследствие на реакцията на Съединени американски щати на войната в Украйна. Започвайки от есента на 2021 година, когато американските шпиони се убедиха, че Русия се готви да нахлуе, Съливан работи с шефа на националното разузнаване Аврил Хейнс и шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс за " намаление на равнището на секретно " на класифицираните детайлности за ходовете на Москва. " Разполагахме с тази притеснителна информация и трябваше да изпреварим това, което руснаците щяха да създадат ", съобщи Махер Битар, координатор на Съвета за национална сигурност по въпросите на разузнаването и отбранителната политика.

Повече от две години по-късно Белият дом е построил необятна стратегия за шерване на секрети, когато това служи за реализиране на стратегически цели. Приблизително един път седмично чиновниците на Белия дом се срещат с разследваща информация. Ако желаят да я създадат обществено притежание, се обръщат за утвърждение към Съливан, описват пред " Тайм " редица сегашни и някогашни чиновници. Представителите на разузнаването в Съвета за национална сигурност изпращат претенции до Службата на шефа на националното разузнаване, който ги обработва, съгласувайки изчистените формулировки с хората, които са научили тайните първоначално.

" Окончателното решение дали дадена информация да получи зелена или алена светлина се взема от експертите в разследващата общественост ", акцентира Съливан.

Според чиновниците претекстът за продължаването на програмата е, че тя работи. Разсекретяването на стратегическите данни е отказало съветския президент Владимир Путин от " подправени разказа ", съобщи Бърнс в тирада предишното лято, " поставяйки го в неуместната и непривична позиция да остане на назад във времето ". Усилията се разшириха оттатък рамките на Русия. Съединени американски щати разсекретиха разследваща информация, с цел да притъпят китайските старания в Тайванския пролив, да окажат напън върху Иран да спре да доставя оръжия на хутите, които нападат корабоплаването в Червено море, и да се опълчват на погрешните изказвания на Хамас за израелските удари. " Това трансформира разпоредбите на играта. Надявам се, че в никакъв случай няма да я върнат назад в бутилката ", сподели Кърби. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР