Американските разузнавателни агенции са уведомили администрацията на президента Джо Байдън,

...
Американските разузнавателни агенции са уведомили администрацията на президента Джо Байдън,
Коментари Харесай

Разузнаването на САЩ: Има вероятност талибаните да поемат контрола в Афганистан

Американските разследващи организации са уведомили администрацията на президента Джо Байдън, че талибаните може да завземат контрола върху по-голямата част от Афганистан в границите на 2-3 години, в случай че войските на Съединени американски щати се изтеглят преди реализиране на съглашение за делба на властта сред управляващите в Кабул и бунтовниците, се споделя в отчет, за който заяви в. " Ню Йорк таймс ".

Такова развиване на нещата евентуално би разрешило на Ал Каида да възвърне позициите си в Афганистан, написа " Ню Йорк таймс ", като се базира на анонимни американски чиновници.

Предстои президентът Джо Байдън да вземе решение дали да съблюдава крайния период 1 май за изтеглянето на последните 3500 американски бойци. Той беше избран в съглашение с талибаните, подписано през февруари 2020 година от неговия предходник Доналд Тръмп.

Някои американски чиновници, които желаят войските на Съединени американски щати да останат в Афганистан, употребяват този разследващ отчет, с цел да бележит, че се постанова бойците да останат и след 1 май. Белият дом не е дал отговор на настояването за коментар.

Класифицираната оценка на разузнаването е била готова предходната година за администрацията на Тръмп, заяви " Ню Йорк таймс ".

На първата си конференция в четвъртък Байдън сподели, че ще е мъчно да се съобрази с крайния период, който изисква и напускането на към 7000 съюзнически бойци.

Същевременно Байдън съобщи, че не може да си показа задгранични войски под командването на Съединени американски щати следващата година да са още в Афганистан.

Вчера талибаните споделиха, че въоръжените дейности против непознатите бойци, прекъснати според съглашението за евакуиране, ще бъдат обновени, в случай че те останат в Афганистан и след 1 май.

След като беше подписано съглашението за евакуиране, талибаните не са атакували водените от Съединени американски щати сили на НАТО в Афганистан, само че усилиха нападенията си против интернационално приетото афганистанско държавно управление.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР