Американските компании най-накрая започнаха да слушат инвеститорите в акции и

...
Американските компании най-накрая започнаха да слушат инвеститорите в акции и
Коментари Харесай

Корпоративна Америка мина на дългова диета

Американските компании най-сетне започнаха да слушат вложителите в акции и облигации, които натискаха корпорациите да понижат дълга си, написа Bloomberg.

General Electric Co. продава биофармацевтичният си бизнес на Danaher Corp. за над $21 милиарда и ще употребява средствата, с цел да покрие дълга си. Kraft Heinz Co. съобщи предходната седмица, че понижава дивидента си и ще употребява парите от продажбите на активи, с цел да понижи своите отговорности. Рандал Стивънсън, основен изпълнителен шеф на AT&T, сподели предишния месец, че най-важният приоритет на компанията за 2019 година е да понижи своя дълг.

Тези проекти са добра вест за облигационерите, които с години гледаха по какъв начин фирмите теглят от ден на ден и повече, с цел да финансират придобивания, които трябваше да усилят цената на акциите, показва Браян Кенеди, старши портфолио управител в Loomis Sayles & Co.

Стъпките, които тези компании подхващат, може да значи, че кредитната стихия, за която голям брой банки и вложители се готвят, може да е по-малка. JPMorgan Chase & Co. съобщи във вторник, че растежът на кредитирането ще се забави дружно с увеличаващата се опция за криза.

Инвеститорите в акции и облигации постоянно натискат компанията в разнообразни направления: първите желаят предприятията да поемат повече риск и да теглят повече заеми, с цел да подобрят растежа на облагата. Облигационерите пък упорстват за по-умерено увеличение на дълга и по-малко противоположни изкупувания на акции. Но това се трансформира.

" Сега ползите на двете групи се сближават ", споделя Том Мърфи от Columbia Threadneedle Investments. Когато в понеделник GE съобщи, че ще стартира да продава активи, с цел да покрие дълг, акциите ѝ подскочиха.

Възможно е обаче процесът да е просрочен. Към момента има корпоративни облигации на стойност $5,2 трилиона в Съединени американски щати - с над $3 повече по отношение на преди десетилетие. И дружно с нарастването си, дългът става по-рисков: към половината от корпоративните облигации на сините чипове е единствено едно равнище над " отпадък ", до момента в който през 90-те едвам 27% от него се намираше там. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР