Американските индекси са близо до най-високите в историята си нива.

...
Американските индекси са близо до най-високите в историята си нива.
Коментари Харесай

Разумно ли е да се купуват акции, когато финансовите пазари са във върхове?

Американските показатели са покрай най-високите в историята си равнища. И това поражда редица въпроси в вложителите, като може би най-важният от тях е - коства ли си да се купуват акции в сегашния миг? Защото вложението, когато фондовият пазар се търгува на или покрай исторически връх, може да бъде плашещо.

От друга страна, вложителите, които са седели встрани на фона на настоящия бичи пазар, може да изпитват страдание, че не са вложили по-рано. Междувременно тези с доста пари в акции може да усещат, че възходът е по-близо до края си, в сравнение с до началото. В края на краищата, всеки мечи пазар би трябвало да стартира тъкмо откакто акциите доближат нов връх за всички времена.

Но историята демонстрира, че в този момент може да е ужасно време да вложите парите си в акции, въпреки и историческото показване на един актив да не дава никакви гаранции за бъдещото му такова.

Най-общо казано, акциите се покачват в дълготраен проект. За да създадат това, те би трябвало да доближават нови върхове от самото начало, тъй че един връх за всички времена нормално води до различен. Например, S&P 500 затвори на рекордно високо равнище 77 пъти през 1995 година, което е почти 30% от всички търговски дни.

През 2024 година показателят е затварял на рекордно високо равнище към този момент 22 пъти през първите три месеца на годината. Не би било изненада да забележим акциите да продължат да вървят нагоре и да слагат нови върхове за всички времена за един по-продължителен интервал от време.

Исторически S&P 500 е траял да се изкачва приблизително с 14% една година след слагането на нов връх за всички времена, съгласно данни от Truist Advisory Services. В момента акциите се търгуват с към 8,5% над предходния връх за всички времена, избран през януари 2022 година, тъй че има доста повече място за напредък през идващите няколко месеца.
 Кой сподели, че изкуственият разсъдък не може да сортира печеливши акции?
Кой сподели, че изкуственият разсъдък не може да сортира печеливши акции?

Нека погледнем няколко образеца

Разглеждането на по-дългосрочната картина също е окуражаващо. S&P 500 се търгува с повече от 50% по-високо приблизително три години откакто доближава исторически връх и приблизително с близо 80% по-високо след пет години, съгласно данни, събрани от JPMorgan. Нещо повече, тези цифри са по-високи от междинната възвръщаемост. С други думи, вложението, когато пазарът доближи исторически връх, нормално е ужасно време за покупка.

Какъв е най-хубавият метод да инвестирате, когато пазарът доближи исторически връх?

Индивидуалните вложители в акции може да имат по-трудно време да намерят добра стойност на пазара, когато акциите се търгуват на рекордни върхове, или най-малко да им е доста по-трудно в сравнение с, когато е налице дъното на мечи пазар.

Но в случай че изследването и поддържането на настояща информация за обособени компании и техните акции не е за вас, въпреки всичко можете да спечелите възвръщаемост, като инвестирате в елементарен, необятно основан индексен фонд като Vanguard S&P 500 ETF (NYSEMKT: VOO). Индексният фонд следи доста деликатно възвръщаемостта на S&P 500 и начислява минимална такса за това. Това е един от най-простите и ефикасни способи за вложение в акции.

Настоящият състав на S&P 500 може да значи, че най-хубавите благоприятни условия са в по-малките компании. Първите 10 компании в S&P 500 съставляват над 36% от целия показател. Това е равнище на централизация, което вложителите не са виждали от 70-те години на предишния век. Поради тази причина, идващият крайник нагоре на фондовия пазар може да бъде движен от по-малки компании, които наваксват изоставането си зад мега-големите компании, водещи възвръщаемостта през последните няколко години.

Можете да получите по-равномерна експозиция към останалите към 490 членове на S&P 500, като закупите Invesco S&P 500 Equal Weight ETF (NYSEMKT: RSP). Индексният фонд претегля еднообразно акциите в показателя S&P 500, балансирайки един път на всяко тримесечие. Това подсигурява, че имате също толкоз експозиция към акции от 491 до 500, колкото и топ 10. В исторически проект показателят с еднообразно тегло е леко по-добър от S&P 500 макар мощното показване на най-големите компании през последното десетилетие.

Фактори, работещи за дребните акции

Поредица от щастливи събития може да нааправи по този начин, че дребните акции да надминат S&P 500, от тук нататък.

Първо, S&P SmallCap 600 се търгува за по-малко от дълготрайните си безспорни и относителни оценки въз основа на прогнозата за облагите през идващите 12 месеца. S&P 600 SmallCap се търгува единствено за 12,1 пъти облагите си за последната година. Това е надалеч под съотношението на показателя S&P 500 от 23.4 пъти сега.

В същото време показателят се е повишил едвам с 5% от началото на годината, при растеж за по-широкия си съперник от 9.11%.

Изоставането на дребните акции обаче, не е изключително целесъобразно. Компаниите от състава на S&P 600 SmallCap се чака да отчетат 18,2% по-високи облаги през 2024 година Това е доста по-бърз напредък от прогнозата за растеж на облагата от 10,9% и 11% надлежно за показателите S&P 500 и S&P 400 Midcap.

Освен това пазарните цикли в този момент предвещават положителни времена за дребните акции. Малките компании всякога побеждават S&P 500 след последното намаляване на лихвите в предходните цикли.

Големи очаквания за дребни капитали

Повечето от акциите на S&P 600 SmallCap, за които анализаторите имат най-големи очаквания, са надолу за годината. И това не е изненадващо, защото целият клас активи изостава.
 5 енергийни акции, които наподобяват привлекателна инвестиция за хедж фондовете
5 енергийни акции, които наподобяват привлекателна инвестиция за хедж фондовете

Глобалните енергийни вложения са нарастнали до $2,8 трилиона през 2023 година

Вземете обичаните си дребни акции на анализаторите за идващите 12 месеца, Avid Bioservices. Анализаторите считат, че акциите на производителите на медикаменти ще скочат с близо 100% през идната година. Това й дава най-голямото преимущество от всяка компания с дребна капитализация. И всичко отново това значително е единствено игра за възобновяване. Акциите на компанията са поевтинели с близо 70% през последната една година, защото като вложителите се приготвят за спад на облагата с 63% през тази фискална година. Въпреки това предстоящата облага се предвижда да се увеличи с 267% през фискалната 2025 година

Vir Biotechnology, която работи върху лекуването на инфекциозни болести, е друга " гореща " акция. Анализаторите считат, че акциите ще скочат с близо 250 през идващите 12 месеца. Но още веднъж, това е случай на спад на акциите, защото те са поевтинели с към 60% през последната една година. Компанията, която направи $3,83 на акция през 2022 година, се чака да загуби $18,39 на акция през идващите пет години.

Беше тежка година за дребните акции. Но анализаторите и вложителите знаят, че това няма да продължи постоянно.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР