Американските фармацевтични компании Pfizer и Moderna увеличават цените на своите

...
Американските фармацевтични компании Pfizer и Moderna увеличават цените на своите
Коментари Харесай

Цените на ваксините на Pfizer и Moderna поскъпват за ЕС

Американските фармацевтични компании Pfizer и Moderna усилват цените на своите ваксини против ковид на фона на възходящото световно търсене. Това заяви в неделя английският вестник Financial Times, съгласно който продажната цена на имунизациите на Pfizer за страните от Европейски Съюз се е нараснала с съвсем 26%, а тази на Moderna - с съвсем 13%. 

В договорите, видени от изданието, цената на една доза ваксина Pfizer се е нараснала от 15,5 евро на 19,5 евро, а дозата на имунизацията Moderna - от 19 евро на 25,5 $ (21,5 евро по настоящия курс). 

Според вестника производителите са постигнали преразглеждане на първичните съглашения за доставка на 2,1 милиарда дози медикаменти в страните от Европейски Съюз до 2023 година, откакто техните ваксини с иРНК демонстрираха по-висока резултатност в съпоставяне със доста по-евтините ваксини от AstraZeneca и Johnson & Johnson. През идната година търсенето на ваксини с иРНК ще продължи да пораства в развитите стопански системи, които се готвят да реваксинират своите жители по отношение на опцията за появяването на нови варианти на ковид, съгласно прогнозите на Financial Times, представени от Агенция " Фокус ". 

В сряда Pfizer разгласи, че приходите от продажбата на имунизацията през първата половина на 2021 година възлизат на 11,3 милиарда $, а до края на годината тази цифра би трябвало да доближи 33,5 милиарда $. Към днешна дата компанията е продала над един милиарда дози от лекарството. Изпълнителният шеф на Pfizer Алберт Бурла съобщи, че компанията дава на разрастващите се страни 50% отстъпка от препаратите си и ги доставя на най-бедните страни на цената на тяхната себестойност. В същото време най-големият снабдител на ваксини против ковид за бедните страни посредством Световната здравна организация е британско-шведската AstraZeneca. Около един милиард дози от нейната ваксина са доставени по целия свят. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР