Американските борсови индекси се понижиха леко в понеделник, прекъсвайки ралито

...
Американските борсови индекси се понижиха леко в понеделник, прекъсвайки ралито
Коментари Харесай

Фондовите пазари в САЩ и Европа стартираха седмицата с лек спад

Американските борсови показатели се намалиха леко в понеделник, прекъсвайки ралито си през ноември.

S&P 500 загуби 0,2%, Dow Jones Industrial Average се отдръпна с към 57 пункта, или 0,2%, а Nasdaq Composite -  с по-малко от 0,1%.

Водещите европейски фондови борси също закриха първата за седмицата комерсиална сесия с лек спад, броени дни откакто районният Stoxx Europe 600 доближи най-високото си равнище от повече от два месеца. В понеделник паневропейският показател записва спад от 0,3 %, показва CNBC.

И трите показателя в Съединени американски щати въпреки всичко са на път да реализират най-хубавите си месечни резултати от повече от година след четири поредни седмици на покачвания. Пазарната динамичност в понеделник следва празника на Деня на благодарността и съкратената сесия по време на Черния петък, обобщава The Wall Street Journal.

Инвеститорите покачиха апетита си към акциите през последните седмици, надявайки се, че агресивното нарастване на лихвените проценти на Федералния запас е забавило стопанската система на Съединени американски щати задоволително, с цел да охлади инфлацията, само че не задоволително, с цел да провокира криза.

Трейдърите залагат, че Фед евентуално е завършил с повишението на лихвите и може да ги понижи до първата половина на идната година.

Слабата сесия в понеделник не е изненада след гневния растеж на акциите, споделят някои стратези.

Относно резултатите от Черния петък първите признаци сочат към мощен интервал за търговците на дребно. Продажбите са нарастнали с 2,5% по отношение на предходната година, съгласно Mastercard SpendingPulse.

Акциите на Shopify нарастнаха с 4,9%, откакто платформата за електронна търговия заяви, че нейните търговци са записали продажби за 4,1 милиарда $ по време на Черния петък. Това е с 22% повече от година по-рано.

Акциите на Amazon.com се покачиха с 0,7%, затваряйки на най-високото си равнище от април 2022 година

Акциите на Affirm, предлагаща услугата „ купи в този момент, заплати по-късно “, скочиха с 12%, откакто от отчет на Adobe стана ясно, че този вид преводи са достигнали $760 милиона онлайн разноски в разпродажби през уикенда, с 20% повече от предходната година.

Междувременно излязоха данни, че продажбите на нови еднофамилни къщи в Съединени американски щати са намалели повече от предстоящото през октомври. Продажбите на нови жилища в Съединени американски щати са паднали с 5,6% до сезонно поправена ставка от 679 000 предишния месец, заяви Министерството на търговията в понеделник, по-голям спад от планувания от икономисти, интервюирани от The Wall Street Journal.

В четвъртък вложителите чакат данни за показателя на цените на персоналните потребителски разноски в Съединени американски щати - желаната от Фед мярка за инфлацията.

На дълговите пазари доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати, която въздейства на лихвите по заемите, падна до 4,388%.

Цените на петрола се отдръпнаха, като сортът Брент поевтиня с 0,7% до 79,98 $ за барел, понижавайки се за четири следващи сесии, защото вложителите се тревожат за идната среща на картела ОПЕК+.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР