Американски войник, който заминава като доброволец в Украйна, за да

...
Американски войник, който заминава като доброволец в Украйна, за да
Коментари Харесай

Ужасът в Украйна: Войници си теглят куршума, вместо да изгор...

Американски боец, който отпътува като доброволец в Украйна, с цел да се изправи против съветската войска, описа, че Москва употребява бял фосфор във войната.

Интервюто с младия мъж беше излъчено по американската телевизия Си Би Ес. Истинското му име не излиза наяве, а само неговият боен прякор – Елвис.

„ Войната в Украйна се води против чистото зло “, споделя той в изявлението. По думите му всеки, който предлага Киев просто да стартира мирни договаряния с Москва, би трябвало първо да отиде и да се разноски по селата в Украйна, с цел да разбере какво се е случило в действителност.

Най-шокиращото от всичко е, че по време на изявлението Елвис споделя за потреблението на бял фосфор в съветските офанзиви – нещо, което от Москва твърдо отхвърлят, само че Елвис е виждал с очите си.

„ Белият фосфор пада към земята извънредно постепенно, само че няма какво да направиш. Всичко, до което се допира просто се възпламенява “, споделя Елвис.

Той е участвал на офанзива с бял фосфор, който изгорил живи сред 20 и 30 украински бойци.



„ Много от тези момчета носят револвери с един патрон в тях. Чуваш ги, че крещят от болежка при допира на белия фосфор, след което споделят „ сбогом “ и се прострелват в главата. Предпочитат сами да си теглят патрона вместо да изгорят живи “, споделя мъжът.

„ Има избрани оръжия, които съм виждал на бойното поле в Украйна… добре, война е, разбирам го, само че има оръжия, за които в случай че светът види какво предизвикват и по какъв начин умират хората от тях, това ще се трансформира в още по-голяма покруса “, споделя Елвис.
Какво съставлява белият фосфор?
Белият фосфор е химикал с консистенцията на восък, който се възпламенява мигновено когато има контакт с О2.

Най-основната му функционалност във въоръжението е да гори извънредно блестящо, като се употребява за осветляващи офанзиви в целия свят, в това число и в Съединените щати. Прилага се в нощни условия, когато видимостта е понижена, с цел да се освети дадена цел.

При контакт с кожа обаче е извънредно рисков и може да докара до мудна и мъчителна гибел.

Белият фосфор гори с пламък с температура 800 градуса по Целзий. Химикалът не стопира да гори до момента в който не всмуква целия разполагаем О2.

При контакт с човек той изгаря кожата постепенно и дълбоко, като може да прогори и кости. При опит да бъде изчистен, замърсяването се популяризира по незасегнатите елементи на тялото. Тъй като белият фосфор не стопира горенето, той се всмуква дълбоко в тялото и може да докара до органна непълнота.

Димът на белия фосфор води до неспокойствие на очите и меките тъкани.


Използване и забрани
За първи път бял фосфор се употребява за палежи през XIX век от ирландски националисти.

Белият фосфор е известен и по време на Първата и Втората международни войни, а по-късно се употребява в Ирак, Ливан, Афганистан, Нагорни Карабах и Виетнам.

Белият фосфор се употребява необятно в химичната промишленост, само че е неразрешен и стеснен за избрани военни цели.

Според Параграф 1, Протокол III от Конвенцията за избрани стандартни оръжия, белият фосфор спада към категорията запалителни оръжия. Те се дефинират с описанието „ боеприпаси, които се употребяват за подпалване на обекти или за причиняване на рани от изгаряния на хора “. В същия протокол, само че Параграф 2, не разрешава потреблението на запалителни оръжия против цивилни цели (забранено и съгласно Женевската конвенция).

„ Забранено е потреблението на запалителни оръжия против цивилни цели, както и военни такива, които се намират на граждански терен, в случай че не са подхванати всички ограничения по минимизиране на жертвите “, написа в конвенцията.

Въпреки това има и изключения. Според възбраните белият фосфор може да се употребява за основаване на димна завеса, осветляване на цели и други. Позволено е и потреблението против военни цели, само че под изискване, че се употребява за минимално поразяване на живи цели.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР