Американски учени под ръководството на професора от Калифорнийския университет в

...
Американски учени под ръководството на професора от Калифорнийския университет в
Коментари Харесай

Тайната падна: Учените показаха формулата за смятане на човешките години в кучешки

Американски учени под управлението на професора от Калифорнийския университет в Сан Диего Трей Айдекър сътвориха формула за пресмятането на възрастта на кучето в човешка.

До в този момент се смяташе, че кучешката възраст би трябвало да бъде умножена по седем. Това бе обвързвано с обстоятелството, че междинната дълготрайност на живота на индивида е 70 години, а на кучето 10.

Сега откривателите са се базирали върху разбирането на епигенетическите процеси, които се развиват в ДНК-то с напредването на възрастта: ДНК-то непрекъснато натрупва химически модификации.

Присъединените към избрани нейни сектори метилови групи оказват помощ за настройването и управлението на работата на генома според от съответните условия. Те също разрешават да се оцени биологичната възраст.
Е опита на Айдекър са взели участие 104 лабрадора на възраст от четири седмици до 16 години. Било открито, че при животните, както и при хората, в ДНК се натрупват метилови групи.

Целта на проучването бе търсенето на общи закономерности на "възрастното " "метилиране " при бозайниците.

След разбор на присъщите промени, учените са извели формулата за изчисление на едните години в другите: човешката възраст - 16*ln (възрастта на кучето) +31.

Получава се, че възрастта на едногодишен лабрадор възлиза на 31 човешки години. Пет годишен е на 57 години.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР