Американски учени откриха връзка между определена група гени и запазването

...
Американски учени откриха връзка между определена група гени и запазването
Коментари Харесай

Умствено активните хора по-рядко страдат от деменция

Американски учени откриха връзка сред избрана група гени и запазването на когнитивните качества в преклонна възраст. Те откриха, че с цел да се увеличи интензивността на тези гени, е належащо да се поддържа интелектуална интензивност през целия живот. Това изяснява обстоятелството, че хората, които са любознателни, водят натоварен живот и непрекъснато учат, по-рядко страдат от. Резултатите са оповестени в списание Science Translational Medicine, предава БГНЕС.

С напредването на възрастта паметта на хората се утежнява, когнитивните им качества понижават и в крайни случаи се стига до заболяването на Алцхаймер или други типове деменция. Но някои хора резервират естествени когнитивни функционалности и в преклонна възраст.
 Изследване: Защо НЕ бива да гледаме телевизия Изследване: Защо НЕ бива да гледаме телевизия
Голямата обич към малкия екран води до утежняване на когнитивните функционалности и намаляване на размера на сивото вещество, предизвестяват америк...

За да схванат механизмите на тази когнитивна резистентност, учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) първо организират опити с мишки. Резултатите демонстрират, че при мишките, израснали в дейна среда с разнородни играчки и помощни средства за развиване, се следят епигенетични промени в невроните, свързани с интензивността на групата гени MEF2, спрямо гризачите, отглеждани при общоприети условия.

Първоначално се считало, че транскрипционният фактор MEF2 е от значително значение за развиването на сърдечния мускул, само че по-късно било открито, че той играе значима роля в невронната функционалност и развиването на нервната система.

След като проучват набори от генетични данни, включващи повече от 900 лица, създателите откриват, че експресията на MEF2 корелира с когнитивната резистентност и че гените, контролирани от фактора MEF2, управляват генетичната стратегия в мозъка, която способства за устойчивостта към когнитивни увреждания. Много от тези гени кодират йонни канали, които управляват невронната възбудимост.

Учените допускат, че въздействайки върху MEF2, могат да го подтикват и да го предпазят от свързаната с възрастта деменция. А естественото му активиране корелира с равнището на обучение на индивида и времето, което той е прекарал в интелектуални действия през живота си.
 Ето за какво Алцхаймер прогресира бързо Ето за какво Алцхаймер прогресира бързо
Международен екип под управлението на откривателите от Кеймбриджкия университет за първи път са наблюдавали протичането на заболяването н...

" Става ясно, че има фактори за резистентност, които могат да защитят когнитивната функционалност на мозъка ", споделя доктор Ли-Хуей Цай, шеф на Института за образование и памет " Пикауер " към Масачузетския софтуерен институт, в известие за пресата. „ Разбирането на този механизъм на резистентност може да бъде потребно, когато мислим за лечебни интервенции или за попречване на когнитивния крах и деменцията, свързани с невродегенерацията. "

След това откривателите изследват дали MEF2 може да предотврати развиването на деменция при съществуване на влечение към нея. За тази цел те взели мишки с нараснала експресия на протеина тау, който образува скупчвания в мозъка и е една от аргументите за деменция. Оказало се, че когато MEF2 е бил експресиран в млада възраст, те не са имали нормалните когнитивни нарушавания, породени от протеина тау в преклонна възраст.

Откритията демонстрират, че повишението на интензивността на MEF2 може да защищити от деменция, само че защото MEF2 въздейства и на други типове кафези и клетъчни процеси, са нужни спомагателни проучвания, с цел да се подсигурява, че активирането му няма да има неподходящи странични резултати, споделят откривателите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР