Американски учени откриха технология, чрез която отпадни пластмаси могат да

...
Американски учени откриха технология, чрез която отпадни пластмаси могат да
Коментари Харесай

Учени създадоха сапун от отпадъчна пластмаса

Американски учени откриха технология, посредством която отпадни пластмаси могат да бъдат модифицирани в сапун. Откритието е значимо, тъй като в някои случаи преработването не е допустимо и по този начин големи количества пластмаса се постанова да бъдат депонирани, като по този метод замърсяват природата.

Пластмасите имат несъмнено химично подобие с мастните киселини, от които се прави сапун. Проблемът е, че пластмасовите молекули са доста по-големи – с до 3000 въглеродни атома. На проф. Гулиан Луи от софтуерния университет във Вирджиния му хрумва елементарна, само че работеща концепция – да се употребява висока температура, посредством която да се развият въглеродните атоми.

В състава на дървата за огрев има полимери, като целулоза. При горенето те се разрушават на къси вериги и по-късно на дребни газови молекули преди цялостната оксидация до въглероден диоксид. Ако по същия метод разбием синтетичните молекули на полиетилена, само че спрем процеса преди да са се трансформирали в газ, би трябвало да се получат късоверижни молекули, които другояче са като тези на полиетилена “, споделя проф. Лиу пред The Guardian.

Идеята му хрумва, до момента в който гледа по какъв начин дървата в камината му горят в нощта преди Коледа.
Процесът
Професорът и сътрудниците му основават химически реактор, в долната част на който температурата е висока, а в горната –  ниска. В хода на опита миналата през пещта пластмаса се трансформира в сходно на парафин вещество, от което по-късно може да се направи сапун.

Това е първият сапун в света, изработен от пластмаса. Но е неповторим и работи “, споделя професорът.

Методът работи сполучливо с двата най-разпространени типове пластмаса – полиетилен и полипропилен. Те са виновни за към половината от всички пластмасови боклуци – към 200 млн. тона годишно. Само 10% от пластмасите се рециклират, а също така процесът не може да се повтаря безграничен брой пъти.
Какви са рестриктивните мерки?
Въпреки че методът за произвеждане на сапун от пластмаса на проф. Луи да е очакван за реализация и в промишлен мащаб, той е безапелационен, че това не е методът да се решат световните проблеми със замърсяването. Затова и ученият има вяра, че най-хубавият вид е просто да използваме по-малко пластмасата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР