Американски нарколози проследиха как организмът на 20 доброволци за първи

...
Американски нарколози проследиха как организмът на 20 доброволци за първи
Коментари Харесай

Как се формира никотиновата зависимост

Американски нарколози наблюдаваха по какъв начин организмът на 20 доброволци за първи път в живота си реагира на никотин.

Това разрешило на откривателите да открият няколко фактора, правещи индивида благоразположен към пушене, излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Psychopharmacology.

„ От позиция на наркологията и процеса на образуване на взаимозависимост никотинът се явява извънредно необикновен опиат. Повечето хора не го харесват при първия банкет. Получените от нас резултати демонстрират, че има две групи хора, едната от които заобикаля никотина, а другата го избира.

По-скоро има някакви генетични или метаболитни аргументи за попадане във втората група “, споделя Роланд Грифитс (Roland Griffiths) от университета Джон Хопкинс в Балтимор (САЩ).

Както изясняват Грифитс и сътрудниците му, за първи път необичайността на никотина била видяна от учените, когато те се пробвали да разкрият корените на никотиновата взаимозависимост, експериментирайки с гризачи. Както посочили опитите, мишките освен не харесват никотин при първична приложимост, само че и при „ сляпа дегустация “ след това постоянно избирали чисти порции храна, а не просмукани с „ цигарена “ порция никотин.

Подобни резултати били получени и при опити с доброволци, което предиздвикало учените да се замислят по какъв начин поражда тази взаимозависимост, в случай че никотинът не се харесва нито на хората, нито на животните. Те се пробвали да намерят отговор, като създали едно основно изменение в опита.

Грифитс и сътрудниците му считали, че типичната цигарена доза никотин се явява прекомерно огромна за „ начинаещите “ пушачи, по тази причина я понижили 10 пъти. Това им разрешило да схванат, че не всички хора изцяло отхвърлят никотина.

Както се оказало, половината от доброволците, по едно и също време вземащи таблетки с дребни дози никотин и таблетки с плацебо, се научили след 10 дни да ги разграничават на „ усет “ и при съществуването на свободен избор вземали единствено хапчета с никотин. Това значи, че при тях се е изработила взаимозависимост и увлечение към това наркотично вещество.

Учените към момента не знаят какво прави индивида благоразположен към този нездравословен табиет, само че подозират, че аргументите се крият в дребни разлики в гените и работата на системите за обмяна на субстанции. В близко време лабораторията на Грифитс възнамерява да организира серия нови опити, ориентирани към търсенето на тези аргументи.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР