Американски химици са създали свръхустойчиво на радиация вещество, като са

...
Американски химици са създали свръхустойчиво на радиация вещество, като са
Коментари Харесай

Учени създадоха свръхустойчив на радиация материал

Американски химици са основали свръхустойчиво на радиация вещество , като са внедрили атоми на селен в молекулата на естествения пигмент меланин, заяви пресслужбата на Северозападния университет в град Еванстън, щата Илинойс.

С получения материал са предпазени микроби и клетъчни култури от смъртоносни дози йонизиращи лъчения. " Ние доказахме, че селеномеланинът гълтам доста по-добре радиацията, спрямо феомеланина. Имайки поради обстоятелството, че в природата има огромни количества селен, не е изключено това вещество да е било изобретено преди нас от представителите на живата природа, на които им се е налагало да се оправят с нараснали равнища на радиация ", съобщи Нейтън Джанески, един от създателите на изследването.

Всяка секунда кожата и тялото на индивида и на всички животни на Земята са подложени на йонизиращото влияние на Слънцето под формата на ултравиолетовите лъчи, на галактическите лъчи и на други форми на радиация. Като основен предпазен механизъм против тях се явява пигментът меланин, който гълтам ултравиолетовите лъчи, без те да навредят на останалите елементи на кожните кафези.
 

— Intl. Institute for Nanotechnology at Northwestern (@IINanoNU)

Екипът на Джанески изследвал коя от петте разновидности на естествения меланин най-добре гълтам рентгеновите лъчи. Сравнявайки свойствата на техните молекули станало видно, че техните защитни качества зависят най-много от това какъв брой атоми на сярата се съдържат в неговите вариации.

Тогава учените решили да покачат радиационната отбрана на меланина, като заменят серните атоми с тези на селена, които са с доста по-големи размери.
Американските експерти синтезирали тази вариация на пигмента, като употребявали хормона допамин и аналог на цистеина. Това е сяросъдържаща аминокиселина, в която сярата е била сменена със селен. Процесът на конструирането на неговите молекули се оказал доста по-прост, в съпоставяне със синтеза на феомеланина, който се употребява като средство за радиационна отбрана на астронавтите.
 
, it introduces a new form of synthetic melanin that incorporates selenium, closely mimics pheomelanin, and protects cells against gamma radiation!
— Matthew Shawkey (@mdshawkey)

С полученото ново вещество учените подготвили набор от наночастици от селеномеланин и с тях обработили култури от клетъчни кожи и няколко колонии микроби. Те устояли на смъртоносни дози гама-излъчвания от порядъка на 6 единици грей.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР