Американски физици откриха нова разновидност на Хигс бозон при стайна

...
Американски физици откриха нова разновидност на Хигс бозон при стайна
Коментари Харесай

Учени откриха нов вид Хигс бозон


Американски физици откриха нова вариация на Хигс бозон при стайна температура.

Понякога откриването на нови физични феномени изисква безумно доста сила. Големи машини. Модерно съоръжение. Безброй часове пресяване на купища данни.

И тогава от време на време вярната композиция от материали може да отвори врата към невидими царства в пространство, малко по-голямо от плот за маса.

Новата вариация на Хигс бозона е открит в парче от слоести кристали на телур със стайна температура. За разлика от известния си братовчед, с цел да бъде открит, на учените не е било нужни години разтрошаване на частици. Само ловко потребление на някои лазери и трик за разгадаване на квантовите свойства на техните фотони.

" Не всеки ден се случва да откриеш нова парченце на плота си ", раказва Кенет Бърч, физик от Бостънския лицей и водещ съавтор на проучването, в което се афишира откриването на частицата, оповестено в списание „ Nature “.

Бърч и сътрудниците му са забелязали по този начин наречения аксиален режим на Хигс - квантово съмнение, което механически се квалифицира като нов тип парченце.

Подобно на доста други открития в квантовата физика, наблюдението на теоретично квантово държание в деяние ни приближава до разкриването на евентуални пукнатини в Стандартния модел и даже ни оказва помощ да се насочим към разрешаването на някои от огромните загадки.

" Откриването на аксиалния Хигс беше предсказано във физиката на високоенергийните частици, с цел да се изясни тъмната материя ", сподели Бърч.

" Въпреки това той в никакъв случай не е бил следен. Появата му в система от кондензирана материя беше изцяло изненадваща и предвещава откриването на ново положение с нарушена симетричност, което не беше планувано. "

Изминаха 10 години, откогато Хигс бозонът беше публично разпознат измежду конфликтите на частици от откриватели от ЦЕРН. Това освен постави завършек на издирването на частицата, само че и свободно затвори последната кутия в Стандартния модел – теоретичния модел във физиката на обикновените частици.

С откриването на полето на Хигс най-сетне можехме да потвърдим разбирането си за това по какъв начин съставените елементи на модела получават маса, до момента в който са неподвижен. Това беше голяма победа за физиката, която към момента използваме, с цел да разберем вътрешната механика на материята, споделят учените.

Макар че всяка обособена парченце на Хигс съществува едвам за част от секундата, тя е парченце в същинския смисъл на думата, която незабавно се появява в действителността като дискретно ицлъчване в квантово поле.

Съществуват обаче и други условия, при които частиците могат да придават маса. Прекъсване на груповото държание на вълна от електрони, наречена вълна на плътността на заряда, да вземем за пример, би имало този резултат.

Тази версия на " чудовището на Франкенщайн " на Хигс, наречена режим на Хигс, може да се появи и с черти, които не се следят при по-малко комплицирания ѝ братовчед, като да вземем за пример последна степен на ъглов миг (или спин).

Спин-1 или аксиалният режим на Хигс освен прави сходна работа на Хигс бозона при доста характерни условия, само че и (и сходни на него квазичастици) може да даде забавни учредения за проучване на сенчестата маса на тъмната материя.

Като квазичастица, аксиалният режим на Хигс може да се види единствено като резултат от груповото държание на тълпата. За да я видим, би трябвало да познаваме нейния автограф измежду потока от квантови талази и да имаме метод да я отсеем от хаоса.

" За разлика от рисковите условия, които нормално се изискват за наблюдаване на нови частици, това беше направено при стайна температура в опит на маса, при който постигнахме квантов надзор на режима единствено посредством смяна на поляризацията на светлината ", споделя Бърч.

Възможно е да има доста други такива частици, които да се появят от плетеницата от елементи на тялото, изграждащи екзотични квантови материали. Наличието на средство за елементарно хващане на сянката им в светлината на лазера би могло да разкрие цяла плеяда от нови физични феномени. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР