Американски федерален съд спря делото, което депутата Делян Пеевски води

...
Американски федерален съд спря делото, което депутата Делян Пеевски води
Коментари Харесай

Bird: Делото на Пеевски срещу санкциите му по Магнитски в САЩ бе спряно

Американски федерален съд спря делото, което депутата Делян Пеевски води против санкционирането му от Съединени американски щати по закона Магнитски. След осеммесечно мъртвило, съдът във Вашингтон се произнесе на закрито съвещание с определение, с което стопира делото до привършване на висящо дело пред щатския Supreme Court (Върховен съд), оповестява.

Причината е, че висящото дело пред американския Върховен съд преглежда въпроси по отношение на обсега на правосъдния надзор върху дейностите на изпълнителната власт в Съединени американски щати. Една от централните защитни тези на OFAC - органът в американското държавно управление, който наложи наказания на Пеевски е, че тези наказания не подлежат на правосъден надзор.

Предстои да се разбере дали делото на Пеевски въобще ще тръгне. Ако Върховният съд реши, че глобите не могат да се апелират, то нещата ще са пределно ясни. Дори и да бъде позволено обжалването, то историята на практика не познава случай, в който сходни наказания да са анулирани от съда в Съединени американски щати.

Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания на трима българи и на 64 свързани с тях компании за тяхната забележителна роля в корупцията в България.

Жалбата на Делян Пеевски против глобите по закона " Магнитски " в Съединени американски щати въобще да не бъде обсъждана от съда. Такава е позицията на американските управляващи пред Окръжния съд на Съединените щати за окръг Колумбия, където българският народен представител е завел иск против глобите.

Пеевски твърди в жалбата си, че липсват обстоятелства, които да поддържат наложените му наказания за корупция, заради което не са в сходство със закона. Според Държавния департамент на Съединени американски щати обаче искът на българския народен представител не би трябвало да бъде обсъждан, като се базира на богата правосъдна процедура.

Американските управляващи акцентират, че решението за налагането на наказания на задгранични лица е напълно от юрисдикцията на политическите органи на властта и то не предстои на правосъден надзор. Освен това не е обещано право на задграничните жители да апелират възбраната да влизат на територията на Съединени американски щати, каквато е наложена на Пеевски.

На 6 август американските юристи на досегашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски са подали иск за безпричинно, съгласно тях, санкциониране на клиента им за корупция. Те упорстват да получат информация какви данни са събирани против него и по какъв начин, заяви " Дневник ".

" Когато има достоверна информация за присъединяване на обещано лице в забележителна корупция, Конгресът упълномощава държавния секретар да уточни или разпознава такова лице. В резултат на това тези лица нямат право на влизане в Съединени американски щати без значение дали лицето е кандидатствало за виза. Всякакви причини, че такива лицата би трябвало да бъдат позволени, би трябвало да бъдат оставени на политическите органи, без правосъдна намеса ", аргументират се американските управляващи, като дават образци от правосъдната процедура.

На 6 август 2022 година американските юристи на депутата Делян Пеевски подадоха иск за безпричинно, съгласно тях, санкциониране на клиента им за корупция. Искът, подаден пред съд в столичния окръг Колумбия от адвокатската фирма Morgan, Lewis & Bockius, е против министъра на финансите Джанет Йелън, държавния секретар Антъни Блинкен, ръководените от тях две министерства и още няколко организации. Той е от името на Пеевски и шест негови компании, посочени в решението на Държавния департамент и на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Пеевски беше глобен от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски " през юни 2021 година " Регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи, с цел да се отбрани от публичен надзор и с цел да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество. През септември 2019 година Пеевски е работил интензивно за оказването на влияние върху политическия развой в България по време на локалните избори на 27 октомври 2019 година Той се е договарял с политици да им обезпечи политическа поддръжка и позитивно медийно отразяване в подмяна на отбрана от наказателно следствие ", настояват американските управляващи.

Заедно с него бяха глобени още хазартния предприемач Васил Божков и някогашният зам.-председател в Държавната организация за механически интервенции (ДАТО) и някогашен чиновник в Държавната организация за национална сигурност (ДАНС) Илко Желязков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР