Американската визита на Еманюел Макрон ясно показа, че САЩ и

...
Американската визита на Еманюел Макрон ясно показа, че САЩ и
Коментари Харесай

На границата на разкола. Как Байдън проваля икономиката на Европа

Американската аудиенция на Еманюел Макрон ясно сподели, че Съединени американски щати и Европейският съюз от ден на ден се отдалечават един от различен. Пътуването, което трябваше да бъде знак на консолидацията на груповия Запад, породи доста въпроси. За аргументите и следствията от възходящите различия - в материала.

Закъсняло посещаване

Макрон стана първият европейски водач, посетил Съединени американски щати, откогато Джо Байдън встъпи в служба. Двустранни срещи са се провеждали и преди, също така президентите неведнъж са се срещали на интернационалните площадки. Преговорите във Вашингтон или Париж обаче бяха възпрепятствани от пандемията и натоварения международен дневен ред. Както и куп вътрешнополитически проблеми за двамата държавни глави.

Френският водач, да вземем за пример, напролет и лятото се изправи пред сложни за него предизборни акции: първо президентски, след това парламентарни. Съединени американски щати неотдавна организираха междинни избори за Конгрес, където съпартийците на Байдън бяха победени.

Макрон, който се стреми към неофициално водачество в Европейски Съюз, все по-често приказва за европейски ползи. Байдън, пробвайки се да си върне позициите, отстъпени на републиканците, наложи промени в страната.

В резултат на това визитата явно закъсня. Френският президент отлетя при американския си сътрудник не на вълната на западното единение, а с набор от искания. Основният се отнася до признатия от Байдън „ Закон за понижаване на инфлацията “, който провокира вълна от рецензии в Европа.

Америка над всичко

Анализаторите в Съединени американски щати означават, че триумфът на популисткия девиз на някогашния президент Доналд Тръмп „ Да създадем Америка още веднъж велика “ е принудил демократите да преразгледат доста. Продължавайки да пази единството на Запада на интернационалната сцена, Байдън измести фокуса на вниманието към вътрешната политика. Оттук и законът за противопоставяне на инфлацията.

Става дума по-специално за субсидиране на националната промишленост. За това и прекосяването към зелена сила се отделят 400 милиарда $. Подкрепят се производители на електрически транспортни средства, възобновими енергийни източници и акумулатори.

Макрон счита това за удар по Европа. Очевидно при такива условия европейските производители няма да могат да се конкурират с задграничните. Европейски Съюз като цяло и Франция в частност се виждат като водачи във връзка с зелената сила. И американският протекционизъм не им харесва.

Френският президент назова признатия от Байдън закон " суперагресивен ", неприятелски и водещ до разединение на Запада.

Американският водач призна, че документът е посредствен и може би би трябвало да бъде усъвършенстван. Но кардинално отхвърли да се извини за тази самодейност, като акцентира, че няма да накърнява ползите на сътрудниците си.

За всичко и за нищо

В резултат на това " суперагресивният " закон остана отвън конференцията на Байдън и Макрон след договарянията на 1 декември. На първо място бяха изказани общи думи за " повече от два века другарство ", съдействие и придържане към " демократичните правила ".

Разбира се, те приказваха за Украйна. Вашингтон и Париж са уверени в нуждата от напън върху Москва и всестранна помощ на Киев. Нищо ново.

Посетиха и други райони – от Индийско-Тихоокеанския до Африка и Близкия изток. На всички беше дадено да продължат съдействието.

Основният въпрос на последните дни - какво да прави Европейски Съюз с американския закон, увисна във въздуха. Може би Байдън, който подмолно е признал несъвършенствата му, е съумял да успокои Макрон. Но европейците се нуждаят от ясни публични гаранции, а не от хипотетични подмолни договорености.

Времето против Европейски Съюз

Малко преди визитата на Макрон Европейската комисия изиска от Министерството на финансите на Съединени американски щати да промени закона. Комисарят по търговията Валдис Домбровскис приказва за дискриминация. „ Създаването на опция за нови разногласия е последното нещо, от което се нуждаем “, акцентира той.

Мириам Гарсия Ферер, представител на комерсиалната комисия, посочи, че не всички в Европейски Съюз считат самодейността на Вашингтон за " суперагресивна ", само че има опасения.

Домбровскис и еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер ще участват на среща на Съвета по търговия и технологии във Вашингтон на 5 декември. Те се надяват, че това ще разреши да се очертаят вероятностите за излизане от рецесията.

Европейците имат малко време. Законът на Байдън ще влезе в действие на 1 януари. И даже обновеният Конгрес няма да го промени: и двете систематични партии са солидарни по въпроса за дотациите. Между другото, републиканците са даже по-нетолерантни към европейците от Белия дом.

Невъзможен компромис?

“Файненшъл Таймс ” заяви, че администрацията на Съединени американски щати сякаш готви отстъпки за Европейски Съюз. Но Домбровскис е уверен, че това не е бърза работа. " Никой не разчита, че американците незабавно ще си трансформират мнението ", призна еврокомисарят.

Ако договарящият екип във Вашингтон на 5 декември се провали, Европа ще би трябвало бързо да потърси различен излаз. Например да се сътвори законов механизъм „ огледален “ на американския. От Елисейския замък настояват, че европейски водачи, в това число немският канцлер Шолц и холандският министър председател Марк Рюте, са показали интерес към концепцията. Но Европейски Съюз няма 400 милиарда $ за поддръжка на производителите. Домбровскис предизвести против сходна " скъпа и неефективна конкуренция за дотации ".

Друг вид беше препоръчан от френския министър на стопанската система Бруно Льо Мер: да се подаде тъжба против Съединени американски щати в Световната комерсиална организация (СТО). Тук обаче е неизбежна тежката администрация в интернационалните инстанции. Освен това това няма да приближи компромиса, а единствено в допълнение ще скара американците и европейците.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР