Американската помощ за Киев отново заседна в Конгреса. И, изглежда,

...
Американската помощ за Киев отново заседна в Конгреса. И, изглежда,
Коментари Харесай

Отменянето на Зеленски. Защо САЩ отново се отказаха да помагат на Украйна

Американската помощ за Киев още веднъж заседна в Конгреса. И, наподобява, че дефинитивно. Двете страни не могат да се спогодят за изискванията за поддръжка на съдружниците. Прочетете какво стои зад разногласията и дали те могат да бъдат позволени.

Безнадеждна сметка

Почти незабавно след офанзивата на ХАМАС против Израел през октомври, Белият дом показа на законодателите пакет за незабавна помощ за Тел Авив. И под прикритието му администрацията на Байдън добави към документа финансиране за Киев.

Тактиката изглеждаше печеливша. Републиканците в никакъв случай няма да се откажат от Израел. На този декор подозренията им за Украйна ще бъдат забравени.

Не проработи. „ Слоновете “ бяха подготвени абсолютно да поддържат единствено Тел Авив. А средствата ще бъдат взети от бюджетния дял на Службата за вътрешни доходи на Съединени американски щати.

Тук „ магаретата ” взеха че се възпротивиха. В последна сметка демократът Байдън разпредели пари на данъчните чиновници като част от Закона за понижаване на инфлацията. Украинската тематика увисна във въздуха.

Републиканците предложиха съчетание на помощта за Киев с пакет за отбрана на границата сред Съединени американски щати и Мексико. Демократите още веднъж не са съгласни. „ Слонската “ миграционна политика допуска освен построяването на стена, обещана по време на президентството на Доналд Тръмп, само че и по-строги ограничения против незаконните имигранти. „ Магаретата “, несъмнено, са срещу.

В резултат на това те утвърдиха бюджета въобще без тези разходни позиции - в противоположен случай щеше да има локдаун и държавните организации трябваше да бъдат затворени, изпращайки чиновници в неплатен отпуск. Въпреки това казусът би трябвало да бъде решен. Залозите са огромни. Байдън желае да отдели 61 милиарда $ за режима в Киев и няма да се откаже. Ако тези средства не бъдат включени в проекта за настоящата фискална година, те ще би трябвало да бъдат изтръгнати от Конгреса на части, което в действителност не биха желали. Но към този момент всичко върви към това.

Времето е против Украйна

След няколко несполучливи гласувания Сенатът възнамеряваше да прегледа законопроекта на 4 декември. Сутринта на този ден страните организираха полемика. Безрезултатно. Слоновете продължиха да упорстват за съчетаване на поддръжката за Украйна с граничната политика. Някои от тях просто напуснаха помещението, осъзнавайки, че не могат да се спогодят с магаретата.

Насрочената за 6 декември среща също приключи без резултат. По време на процедурното гласоподаване 51 сенатори гласоподаваха срещу. За - 49, а са нужни 60. Дискусията не се състоя.

Не се знае по кое време е идващият опит Байдън оказва напън върху благосклонностите на републиканците към Израел. Но схващат, че като блокират концепцията на Белия дом за общ пакет от помощи, те отслабват „ магаретата “ и персонално президента. И в този момент това е извънредно значимо, тъй като след по-малко от година ще има президентски избори. Освен това републиканците в действителност са срещу необузданото финансиране на Киев. Не, те желаят Украйна да победи Русия, само че изискват по-голяма бистрота в това по какъв начин се харчат парите на американските данъкоплатци.

В Киев са разочаровани. Предполагаше се, че на 5 декември, в разгара на полемиките, Зеленски ще приказва пред конгресмени. Излъчването онлайн обаче беше анулирано заради някакъв „ проблем в последната минута “. Това заяви водачът на болшинството в Сената демократ Чък Шумър. Не бяха предоставени детайлности. Но във Вашингтон, наподобява, не бяха доста смутени. Те от ден на ден обръщат внимание на личните си проблеми.

Шумър, следвайки Байдън, несъмнено, напомни, че Украйна би трябвало да бъде подкрепена. Дори и в Сената обаче демократите имат проблеми.

Очаква се през 2024 година преди изборите те да се опитат да се дистанцират от токсичния за тях украински въпрос. И във всеки случай времето работи против Зеленски. Скоро Конгресът ще излезе на коледните празници, след което тематиката за подкрепяне на режима в Киев може просто да се изгуби. Само с цел да не се акцентират още веднъж слабостите на Белия дом.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР