Американската компания за ядрена енергетика Westinghouse Electric разработва компактна версия

...
Американската компания за ядрена енергетика Westinghouse Electric разработва компактна версия
Коментари Харесай

300 мегавата само за $1 милиард: Westinghouse официално представи своя проект за компактен ядрен реактор

Американската компания за нуклеарна енергетика Westinghouse Electric създава компактна версия на своята водеща нуклеарна електроцентрала. Целта на този ход е да направи своите планове по-конкурентоспособни на пазари, които нямат потребност от елементарните огромни стандартни реактори.

В четвъртък компанията показа проектите си за своя личен дребен модулен реактор (SMR), който се назовава AP300 и се базира на технологията на реактора AP1000 с мощ 1,1 мегавата. Westinghouse чака новият план да получи федералното утвърждение още през 2027 година, а първият блок да стартира да доставя електрическа енергия към 2033 година Компактната електроцентрала ще предлага мощ от 300 MW, което я прави подобаващ сурогат на въглищните електроцентрали, които създават аналогично количество електрическа енергия.

Към сегашен ден единствено един план за SMR е утвърден от Комисията за нуклеарно контролиране, макар че доста компании създават компактни атомни електроцентрали. Идеята е съставените елементи на дребните реактори да се създават всеобщо в фабрики и да се сглобяват непосредствено на мястото  на тяхното създаване. По този метод градежът на тези компактни нуклеарни електроцентрали става неведнъж по-бърз и тяхното потребление може да стартира по-рано. Другият главен фактор на SMR централите е, че цената на тяхното създаване, която се отразява и на крайната цена на подаваната от тях електрическа енергия, са доста по-ниски спрямо стандартните АЕЦ. В своя план Westinghouse показва, че една от новите компактни нуклеарни електроцентрали с мощ 300 мегавата е с цена $1 милиард, което не е доста.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР