Американската компания Netflix заяви, че инфлацията, войната в Украйна и

...
Американската компания Netflix заяви, че инфлацията, войната в Украйна и
Коментари Харесай

Netflix отчете първи отлив на абонати от повече от десетилетие

Американската компания Netflix съобщи, че инфлацията, войната в Украйна и ожесточената конкуренция са съдействали за първия отлив на клиенти от нейната стрийминг платформа от повече от десетилетие и предвижда по-големи загуби в бъдеще, съобщи Ройтерс.

Компанията заяви, че е изгубила 200 хиляди клиенти през първото тримесечие, което е доста под прогнозата й за растеж с 2,5 млн. клиенти. За този спад способства и прекратяването на активността на Netflix в Русия след нашествието в Украйна. Този ход е откъснал 700 хиляди клиента от платформата – цифра, която не е могла да бъде обезщетена от растеж в други райони.

Компанията регистрира растеж на приходите от 10% до 7,87 милиарда $ през първото тримесечие, което е малко под упованията на Уолстрийт. Печалбата на акция от 3,53 $ също надмина консенсусната прогноза на анализаторите от 2,89%.

Въпреки това акциите Netflix се сринаха с 26,73% в следборсовата търговия във вторник, което изтри към 40 милиарда $ от пазарната капитализация на компанията, поставяйки на напред във времето спада при клиентите. След като през януари предизвести за слаб растеж на клиентите, компанията загуби съвсем половината от цената си, съобщи Си Ен би Си

Компанията уточни и шерването на пароли за достъп като причина за натиска върху растежа на приходите й. Според нейни калкулации с изключение на 222 млн. плащащи семейства, посредством шерване на пароли достъп до стрийминг услугата имат още 100 млн. семейства, в това число 30 млн. в Съединени американски щати и Канада. Очаква се компанията да предприеме ограничения против шерването на пароли.

Netflix беше измежду огромните печеливши от ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид, които накараха хората да прекарват повече време у дома. Сега обаче компанията споделя, че облагите от ерата на пандемията „ замъгляват картината “ за компанията и че вижда спад, защото хората се връщат към дейностите отвън дома.

В опит да продължи да печели дял на пазара Netflix усили разноските си за наличие, изключително за истински продукции. Това обаче докара до покачване на цените за абонамент, като компанията съобщи, че това нарастване е отчасти отговорно за загубата на 600 000 клиенти в Съединени американски щати и Канада през последното тримесечие.

Забавянето на растежа на клиентите кара Netflix да обмисли предлагането на по-евтина версия на услугата с реклами, взимайки образец от своите съперници HBO Max и Disney+.

„ Тези, които са следвали Netflix, знаят, че съм бил срещу сложността на рекламата и съм огромен почитател на простотата на абонамента “, сподели основният изпълнителен шеф на Netflix Рийд Хейстингс. „ Но колкото и да съм почитател на това, аз съм по-голям последовател на даването на избор на потребителите “, добави той.

Netflix предложи мрачна прогноза за пролетното тримесечие, прогнозирайки, че ще загуби 2 милиона клиенти, макар завръщането на предстоящи сериали като „ Stranger Things “ и „ Ozark “ и дебюта на кино лентата „ The Gray Man “ с присъединяване на Крис Евънс и Райън Гослинг.

Лошото показване на Netflix повлече надолу целият бранш на видео стрийминг услугите, като акциите на Roku, Walt Disney и Warner Bros Discovery поевтиняха в следборсовата търговия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР